Synergy Construct: Romania ar trebui sa sprijine mai mult capitalul autohton, la fel cum face statul turc. Cum comentati?

Autor: Catalin Lupoaie 02.11.2009

Constructorul Synergy, cu capital turcesc si afaceri de 120 mil. euro in 2008, afirma ca statul roman nu are forta necesara pentru a investi in infrastructura, pentru ca nu este suficient de puternic pentru a rezista fara investitii straine.



"Infrastructura este un subiect critic pentru investitorii straini. De exemplu, in Romania nu stii niciodata cand va ajunge la granita un camion care pleaca din Bucuresti. Guvernul turc a investit foarte mult in infrastructura in ultimii ani. Chiar si acum, in vremuri de criza, Turcia investeste 14 miliarde de euro in proiecte majore de infrastructura", afirma Mehmet Bicer, business development manager al Synergy Construct.
Printre cele mai importante proiecte finantate sau garantate de statul turc se numara constructia unei noi centrale nucleare, a unei linii de cale ferata intre Ankara si Istanbul, o autostrada intre Izmir si Istanbul si un pod in stramtoarea Bosfor.
Turcia are in derulare investitii de circa 14 mld. euro in infrastructura in proiecte de mari dimensiuni, in timp ce Romania a alocat anul acesta doar 5 mld. euro pentru tot ce inseamna infrastructura.
Recent, un alt om de afaceri turc, Harun Adiguzel, presedintele Rulmenti Barlad, afirma pentru ZF ca statul turc ajuta dezvoltarea industriei locale prin acordarea de subventii si ajutoare.
"In Turcia capitalul local este foarte puternic. Unul dintre cei mai mari retaileri din lume a trebuit sa se asocieze cu un partener local pentru a construi primul hipermarket, pentru ca oricum pe primul loc in retail este o companie turca. In Romania sunt diferente mari, pentru ca sunt jucatori mari si jucatori mici, in timp ce in Turcia jucatorii medii au o pozitie puternica", explica Bicer.
Totusi, reprezentantii Synergy afirma ca Romania va oferi in continuare multe oportunitati de dezvoltare. "Romania este o piata mare, in care credem, si in scurt timp se va revitaliza. Din acest motiv nu am taiat din bugetul de marketing, pentru ca vrem sa fim primul nume in constructii, cand piata isi va reveni", sustine Bicer.
Synergy a fost implicata in ultimii ani in constructia unor proiecte imobiliare de mari dimensiuni, in special in sectorul logistic precum Prologis Park Bucharest A1, Frans Maas, Rynart Transport, YKK Romania sau centrul Ina Schaeffler din Brasov, dar si proiecte comerciale precum Fashion House Outlet sau proiectul rezidential Rose Garden din Colentina.

Business in scadere cu 20%
Grupul Synergy, din care fac parte companiile Synergy Construct, MET Engineering si MEP Construct, va inregistra anul acesta o scadere a businessului de 20%, pana la circa 96 mil. euro, din cauza reducerii numarului de contracte. Compania a semnat anul acesta doar doua contracte noi, desi a trimis circa 20-25 de oferte.
"Cu totii vrem sa uitam de acest an, care a fost afectat de lipsa finantarii si a increderii in investitii pe piata romaneasca. Totusi am avut noroc ca scaderea afacerilor va fi de doar 20% anul acesta, pentru ca am semnat doua contracte noi importante, cu o valoare de circa 45 de milioane de euro", afirma reprezentantul Synergy.
Unul dintre contracte este de realizare a unei fabrici in localitatea Urlati pentru o companie americana, in valoare de 25 mil. euro, iar celalalt a fost semnat cu AE&E (Austrian Energy & Environment) pentru executarea lucrarilor de reducere a poluarii la CET Turceni prin montarea unor centrale de desulfurizare.
"Contractul cu CET Turceni a reprezentat o gura de aer proaspat pentru noi, pentru ca am intrat intr-un nou domeniu, cel al proiectelor de mediu, care se va dezvolta foarte mult in urmatorii ani datorita reglementarilor Uniunii Europene", spune Bicer.
El sustine ca anul acesta a fost unul 'foarte interesant', pe care toata lumea vrea sa il uite. "A fost primul an care ne-a afectat cifra de afaceri. Inca din 2001, cand am intrat pe piata locala, am inregistrat cresteri anuale puternice, mergand in acelasi ritm cu dezvoltarea economica a Romaniei. Daca in 2001 aveam o cifra de afaceri de 400.000 de euro anul trecut am ajuns la 140 de milioane de euro prin cele trei firme pe care le avem pe piata locala."
Avand in vedere reducerea investitiilor imobiliare de pe piata locala, Synergy se va indrepta anul viitor catre sectorul de infrastructura, in special spre autostrazi si lucrari de mediu. "Vom crea o echipa separata pentru astfel de proiecte, pentru ca sunt domenii noi pentru noi si vom angaja personal specializat."

A redus cu 25% numarul angajatilor
Synergy si-a redus drastic cheltuielile anul acesta si a mutat toate cele trei firme intr-un singur sediu si a redus cu un sfert numarul angajatilor. "Am redus numarul angajatilor cu 25% anul acesta, dar ne-am mentinut personalul cheie, format din 350 de angajati. In total, luand in considerare si angajatii companiilor care lucreaza in subantrepriza, avem 1.500 de muncitori, dar anul trecut in perioada de varf, cand aveam 10 contracte in derulare, aveam 2.500 de muncitori pe santiere", explica Bicer.
In plus, compania a amanat investitii de 36 mil. euro intr-o cladire de birouri cu 14 etaje in Iasi si un complex rezidential cu 100 de locuinte de lux in Bucuresti, dupa ce a achizitionat terenurile anul trecut.