Managerii de fonduri: Vom mai avea corectii. De data aceasta problema este la noi

Autor: Roxana Pricop 02.11.2009

Administratorii fondurilor de investitii se asteapta la corectii in perioada urmatoare, cauzate in principal de instabilitatea politica, dar estimeaza ca finalul de an ar putea aduce o imbunatatire a situatiei pe Bursa.



Luna octombrie a adus primele corectii pe piata de actiuni, dupa mai bine de sase luni de cresteri continue. Cele mai afectate de instabilitatea din plan politic au fost actiunile SIF-urilor, care au scazut cu peste 15,8% luna trecuta. Vulnerabilitatea ridicata a fost cauzata in principal de amanarile intervenite in adoptarea proiectului legislativ de modificare a pragului de detinere. Mai sensibil la evolutiile pietelor externe, BET, indicele de referinta al Bursei, s-a apreciat cu 1,62%, in timp ce indicele BET-C, care reda evolutia tuturor companiilor listate, a scazut usor cu 0,17%.
Corectiile bursiere au tras in jos performantele fondurilor de actiuni, care au inregistrat pierderi de pana la 9% in octombrie. Fondul BT Index a fost cel mai performant fond de actiuni cu un randament de 0,2% in octombrie.
Astfel, dupa mai bine de o jumatate de an, fondurile monetare si de obligatiuni au revenit pe primele pozitii in clasamentul celor mai performante fonduri, cu randamente lunare care nu trec de 2%. Fondul monetar Bancpost Plus, administrat de EFG Mutual Funds Management, si fondul diversificat BCR Europa Conservator, gestionat de Erste Asset Management, au fost cele mai performante fonduri, cu un randament lunar de 1,6%
"Exista sanse ca la finalul anului piata de actiuni sa fie mai jos decat acum. Dar nu foarte jos. Vom avea parte de corectii usoare pe piata locala, pe de o parte motivate de criza din plan politic, dar si de evolutia pietelor externe care vor fi trase in jos de rezultatele mai putin bune din trimestrul al patrulea", este de parere Razvan Rusu, director de investitii la societatea de administrare Aviva Investors.
"La cat de abrupta a fost corectia, nu ma astept sa dureze mult. De data aceasta, problema este la noi. Dupa ce se va rezolva criza politica si va fi ales un presedinte, situatia se va calma pe bursa, si exista premisele ca in decembrie piata de actiuni sa dea din nou semne de crestere", spune Radu Hanga, directorul general al societatii de administrare BT Asset Management.
Desi scaderile din luna octombrie au mai redus din performantele inregistrate de fondurile de actiuni in lunile trecute, acestea se mentin ca performere in clasamentul pe 2009. Astfel, cel mai performant fond mutual este Active Dinamic, cu un randament de aproape 90% pe primele zece luni ale anului, in conditiile in care randamentul mediu al fondurilor de actiuni este de 50%.
La categoria fondurilor care investesc in instrumente cu venit fix (depozite bancare, titluri de stat si obligatiuni), fondul de obligatiuni Orizont, administrat de Aviva Investors, este cel mai performant, cu un randament de 14,1% pe primele zece luni. Randamentul mediu al fondurilor de obligatiuni este de 12,4%, in timp ce fondurile monetare au castigat in medie 12% in ultimele zece luni.
La nivelul activelor nete, fondurile mutuale au inregistrat o incetinire a cresterii pana la un total de 2,68 miliarde de lei, mai mult cu 180 milioane de lei fata de luna precedenta, insa cu 1,7 miliarde de lei mai mult fata de finalul anului trecut.