Prima sedinta in noua formula a Consiliului de Administratie al BNR

Ziarul Financiar 02.11.2009

Bogdan Olteanu si Cristian Popa isi vor imparti astazi atributiile care le revin in posturile de viceguvernatori, in timp ce prim-viceguvernatorul Florin Georgescu va pastra supravegherea.



"Maine (astazi - n. red.) se definitiveaza atributiile viceguvernatorilor, iar decizia se anunta in cadrul conferintei de presa de vineri", a spus pentru ZF Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR Mugur Isarescu. El a precizat ca impartirea atributiilor nu este relevanta pentru votul de politica monetara, in conditiile in care fiecare membru al Consiliului are un singur vot.
De asemenea, in sedinta de astazi, Consiliul de Administratie trebuie sa puna in balanta nevoia de a stimula creditarea mediului privat, pe de o parte, si pericolul deprecierii cursului pe fondul perpetuarii crizei politice, pe de alta parte.
Consiliul de Administratie va aproba astazi si Raportul asupra inflatiei pe trimestrul al treilea, care in mod traditional este prezentat de guvernator in cadrul unei conferinte de presa.
In vechiul mandat, prim-viceguvernatorul Florin Georgescu (care si-a pastrat functia) coordona activitatile de supraveghere bancara, precum si de reglementare si autorizare.
Viceguvernatorul Cristian Popa, care de asemenea a fost numit de Parlament pentru un nou mandat, era responsabil de politica monetara, coordonand directiile de politica monetara si modelare macroeconomica, de studii economice si de relatii internationale.
Directiile de stabilitate financiara si operatiuni de piata erau coordonate de Eugen Dijmarescu. El nu a mai candidat pentru un nou mandat, pe postul sau fiind numit de Parlament Bogdan Olteanu, care a aparut ca o propunere surpriza din partea PNL. Olteanu a renuntat la mandatul de deputat in favoarea functiei de conducere in BNR, pe care a obtinut-o ca urmare a intelegerii pe care PNL a parafat-o cu PSD, desi initial actualul premier desemnat, Lucian Croitoru, avea sustinerea parlamentarilor pentru a ocupa postul in CA al BNR.
In prezent, Consiliul isi desfasoara sedintele in cladirea noua a palatului BNR, cu intrarea in strada Doamnei. In mod traditional, sedintele se desfasurau in Sala de Consiliu din corpul vechi (cu intrarea in strada Lipscani), care insa se afla acum in renovare. Dintre cei cinci membri neexecutivi ai Consiliului BNR, doar doi se afla la primul mandat - Nicolae Danila (fost presedinte al BCR) si Marin Dinu. Virgiliu Stoenescu, Agnes Nagy si Napoleon Pop au deja experienta unui mandat in conducerea bancii centrale.

Se asteapta reducerea dobanzii
Majoritatea analistilor anticipeaza ca BNR va reduce dobanda-cheie la leu cu un sfert de punct procentual, pana la 7,75% pe an. Decizia va avea insa doar un rol de semnal de continuare a relaxarii politicii monetare, in conditiile in care pe piata interbancara dobanzile au stationat in ultimele saptamani la niveluri de cel putin 9%-10% pe an, pe fondul lipsei de lichiditati.
De altfel, unii bancheri si analisti considera chiar ca BNR ar putea sa nu modifice politica monetara, pentru a transmite un mesaj de stabilitate, in contextul in care perceptia investitorilor straini asupra Romaniei este afectata de prelungirea scandalului de pe scena politica de la Bucuresti.