Kovacs, Eos KSI: Bancile ne dau bonus daca recuperam creantele in mai putin de 90 de zile

Autor: Izabela Badarau 03.11.2009

Recuperatorii de creante tureaza toate motoarele pentru a face fata volumului de cereri din partea bancilor care au crescut cu 50%.



"Volumul care vine de la banci este cu 50% mai ridicat decat anul trecut. In mod evident, bancile au nevoie de mai multi oameni in propriile departamente de recuperare creante, si totodata, au nevoie sa externalizeze cat mai mult aceasta activitate, pentru ca nu mai fac fata. Iar noi la randul nostru facem mai multe eforturi pentru a ne mentine rata de succes (creante recuperate din total creante de recuperat - n.r.). Mai multe telefoane, mai multe SMS-uri, mai multe scrisori", spune Georg Kovacs, managing director al Eos KSI, numarul unu in piata de recuperare creante, potrivit datelor Ministerului de Finante. Firma are un portofoliu de clienti care include opt banci din top 10.
Seful Eos KSI spune ca firma trimite 160.000 de scrisori pe luna prin care informeaza debitorii despre restantele pe care le au sau prin care ameninta cu trimiterea in judecata.
Eos KSI are 30.000 de cazuri in care debitorii au fost dati in judecata si 8.000 de cazuri de executare silita. O procedura de executare silita a unei persoane fizice dureaza in mod normal intre 6 si 12 luni, iar valorile imobiliare pot fi confiscate chiar si pentru creditele de consum sau pentru facturile telefonice neachitate. "Pe noi insa ne intereseaza mai mult banii cash. De aceea preferam sa retinem un procent de 30% din venitul lunar al debitorului, pana cand debitul este achitat."
Rata de succes in recuperarea creantelor pentru creditele cu intarzieri la plata de pana in 90 de zile s-a mentinut la 70-80%, potrivit sefului Eos KSI.
Dar in cazul restantelor de peste 90 de zile, rata de succes a scazut semnificativ anul acesta de la 30% la 20%.
Kovacs spune ca zona de intarziere cuprinsa intre 90 de zile, si momentul inceperii procedurilor de executare silita (care poate varia mult de la o banca la banca, intre 95 de zile si 300 de zile) este "o zona moarta".
"Se recupereaza foarte greu in acest interval de intarziere. Fie se colecteaza debitul inainte de 90 de zile intarziere, fie la momentul inceperii procedurilor de executare silita cand debitorul se sperie si face tot posibilul sa plateasca."
Daca in anii trecuti luna august era cea mai buna pentru achitarea debitelor restante, pentru ca veneau acasa cei care lucreaza in Spania sau Italia si achitau datoriile, anul acesta nu s-a intamplat asa. "Luna august era de obicei cea mai buna din an. Veneau cu bani cash cei din Italia si Spania. Dar nu si in acest an", spune Kovacs.
Sursele de finantare ale unei persoane care intampina dificultati la plata ratelor bancare aproape ca au disparut anul acesta.
"Chiar daca pare absurd, in anii trecuti, daca o persoana acumula restante la banca, lua un alt credit si refinanta datoria. Sau vindea o bucata de teren", spune Kovacs, referindu-se la faptul ca anul acesta pietele sunt inghetate, iar debitorii nu mai gasesc solutii sa-si achite datoria.
Scopul bancilor este de a mentine restantele in limita intarzierilor de pana la 90 de zile si in aceasta directie se fac toate eforturile, pentru ca dupa aceasta limita trebuie sa faca provizioane de 100%.
"Bancile ne dau bonusuri daca reusim sa atingem anumite tinte. Anul acesta, se focuseaza pe mentinerea clientului in 'zona curenta', cu intarzieri de sub 90 de zile", spune seful Eos KSI.
Comisioanele pe care le platesc bancile catre companiile de recuperare creante difera in functie de vechimea creantei. Pentru cele vechi de pana la 90 de zile, comisionul este cuprins intre 5 si 8%, spune Kovacs. Comisionul poate urca insa si pana la 30% din valoarea debitelor.
In primele noua luni ale anului, firma a colectat debite pentru clienti de 55 de milioane de euro, dintre care 60-65% au fost pentru banci, restul fiind pentru companii de telecomunicatii sau alte servicii.
Valoarea este similara celei de anul trecut din aceeasi perioada, mentinerea nivelului fiind rezultatul a doi factori: scaderea ratei de succes si cresterea volumului de cazuri primite.
Aceasta suma nu include debitele colectate in nume propriu, adica cele cumparate de la banca. Anul trecut, Eos a cumparat creante de la banci in valoare de 163 de milioane de euro, iar anul acesta estimeaza ca va cumpara tot atatea. "Cea mai mare parte din creante le vom cumpara in perioada octombrie-decembrie. Asa e mereu. In ultimul trimestru, bancile isi curata portofoliile", spune Kovacs.
El estimeaza ca firma isi va mentine profitabilitatea in jurul nivelului atins anul trecut, de 8 mil. lei (2,2 mil. euro), obtinut pe fondul unor incasari totale de peste 39 mil. lei (107 mil. euro). Eos KSI are in jur de 560 de angajati, cu aproape 100 mai multi decat la inceputul anului si intentioneaza sa mai angajeze 40-45 de oameni in luna noiembrie.
"Unul dintre obiectivele noastre principale este sa ne adaptam in permanenta la noile conditii de piata si sa raspundem noilor provocari. Vrem sa ne asiguram ca avem suficienta capacitate sa gestionam toate cazurile pe care le primim", spune Kovacs.