Statul plateste 400 milioane euro pe an pentru incalzirea locuintelor. Din 2012, Romania va trebui sa renunte la subventionarea energiei termice. Costurile incalzirii vor exploda in trei ani

Ziarul Financiar 03.11.2009

In prezent, statul roman plateste 400 milioane euro pe an pentru subventii in vederea incalzirii locuintelor, se arata intr-o scrisoare deschisa adresata de Aureliu Leca, profesor universtar si seful catedrei UNESCO Energie-Mediu in cadrul Universitatii Politehnice Bucuresti, candidatilor la Presedintie.

Conform acestuia, din 2012 Guvernul roman va trebui sa renunte la subventionarea energiei electrice, prin calitatea sa de membru al Uniunii Europene, fapt ce ar putea duce la o explozie a costurilor pentru incalzirea apartamentelor, acestea devenind insuportabile pentru o mare parte din cele sapte milioane de oameni care locuiesc in cele peste 83.000 de blocuri de locuinte.

Leca a mentionat ca pierderile energetice ale acestor cladiri sunt de 40-50% din caldura consumata, pana in prezent fiind modernizate energetic doar 100 de astfel de cladiri.

Seful catedrei UNESCO Energie-Mediu considera ca rezolvarea problemei se afla in sistemele de incalzire centralizata, fapt neluat in considerare de administratiile oraselor care prefera sa injecteze milioane de euro in subventii in loc sa investeasca in infrastructura.

De asemenea, Leca considera necesara incredintarea gestiunii centralelor de productie si a retelelor termice catre societati specializate, crescand astfel eficienta energetica a instalatiilor si scaderea costurilor energiei termice.

Cititi in intregime scrisoarea deschisa adresata candidatilor la Presedintie de seful catedrei UNESCO Energie-Mediu din cadrul Universitatii Politehnice Bucuresti, Aureliu Leca.