Cum isi poate acoperi Grecia gaura din buget? Cu 8 mld. euro, cu majorari de taxe si reduceri de cheltuieli

Autor: Andreea Mioara Neferu 03.11.2009

Grecia are nevoie de finantari suplimentare de 8 mld. euro pana la sfarsitul anului, a declarat Spyros Papanicolaou, directorul agentiei elene pentru administrarea datoriilor publice (PDMA), scrie agentia de presa Thomson Reuters.
Incepand cu anul viitor, guvernul se gandeste sa majoreze jumatate din impozite si sa reduca drastic cheltuielile.
Totalul imprumuturilor contractate anul acesta de guvernul de la Atena ar urma astfel sa urce la 65 mld. euro, reprezentand peste o cincime din PIB-ul statului. Guvernul grec precedent, care a pierdut alegerile legislative de pe 4 octombrie, anuntase ca nu mai este nevoie de noi imprumuturi anul acesta, insa noua administratie, de ideologie socialista, vrea fonduri suplimentare pentru a acoperi deficitele fiscale, dar si pentru a finanta un pachet de stimulare a economiei.
Totodata, noul guvern de la Atena a anuntat ca deficitul bugetar aferent anului acesta va urca la 12,5% din PIB, de peste doua ori mai mult fata de cat estimase anteriorul guvern.
Vor fi majorate jumatate din impozite
Noul cabinet socialist a anuntat ca intentioneaza sa reduca deficitul bugetar "la o singura cifra" din PIB pana la finalul lui 2010, dar ca vor fi necesari trei pana la patru ani pentru a respecta pragul de 3% din PIB, impus de UE.
Pentru a-si indeplini planurile de micsorare a deficitului cu trei procente anul viitor, guvernul grec va trebui sa stranga venituri fiscale suplimentare in valoare de 7 mld. euro sau sa scada drastic cheltuielile, in conditiile in care 40% din bugetul Greciei se indreapta catre salarii si pensii.
Mai mult, autoritatile elene au promis pentru 2010 un pachet de stimulare economica de doua pana la 3 mld. euro, iar ministrul de finante George Papaconstantinous a declarat ca jumatate din impozite vor fi majorate, in timp ce restul in mod cert nu vor fi reduse. O serie de analisti sunt de parere insa ca, in absenta unor masuri permanente de reducere a cheltuielilor si de combatare a evaziunii fiscale cronice din Grecia, bugetul pe 2010 al tarii va fi primit cu scepticism de pietele de credit, dar si de Comisia Europeana.
"Daca guvernul nu va introduce reforme structurale substantiale care sa reduca deficitul bugetar din urmatorii ani, ratingul tarii va fi revizuit in scadere si perspectivele vor continua sa fie negative", potrivit bancii daneze Danske Bank.
Spyros Papanicolaou a precizat de asemenea ca perioada de subscriere pentru o emisiune de obligatiuni guvernamentale pe o perioada de 15 ani a fost deschisa ieri.
"Acest demers va aduce o parte din finantarile de care avem nevoie pana la finalul anului, suma ce se va ridica la circa 8 mld. euro", a explicat Papanicolaou.
Guvernul de la Atena trebuie sa convinga investitorii ca intentiile de reducere a deficitului bugetar sunt ferme. Agentia de evaluare financiara Fitch a redus luna trecuta ratingul de tara al Greciei, iar analistii estimeaza ca Moody's va actiona similar, dupa ce a pus sub supraveghere calificativul tarii.

Cheltuielile excesive sunt problema
"Avand in vedere ca o mare parte din deficitele Greciei isi au originea in cheltuielile excesive, inseamna ca acesta este punctul pe care trebuie sa il abordeze initial pentru a scapa de probleme", a declarat Ioannis Sokos, strateg pentru banca franceza BNP Paribas.
Grecia s-a incadrat in limitele de deficit bugetar impuse de UE doar o singura data de cand a adoptat moneda euro in urma cu opt ani. Totodata, tara este asteptata sa raporteze pentru anul acesta o datorie de circa 115% din PIB si sa inregistreze astfel un record la nivelul intregii zone euro.
Grecia are sanse extrem de mari sa intre sub stricta supraveghere a Comisiei Europene, sub incidenta regulilor impuse de Pactul de Stabilitate si Crestere. Astfel, guvernul elen va fi nevoit sa faca publice recomandarile Comisiei si sa trimita la Bruxelles rapoarte de performanta.