Horia Ciorcila: Cred ca iarna asta va fi grea, dar suntem mai optimisti decat acum 6 luni

Autor: Andrei Chirileasa 03.11.2009

Horia Ciorcila, presedintele si fondatorul Bancii Transilvania (TLV) - cea mai mare banca cu capital majoritar privat romanesc, crede ca urmatoarele luni vor fi extrem de dificile pentru economia romaneasca, care nu a iesit inca din criza.
"Cred ca iarna asta va fi grea. Speram ca lucrurile se vor imbunatati, dar pentru asta este nevoie de consens la toate nivelurile, iar din acest punct de vedere criza nu arata ca s-a terminat. Noi suntem pregatiti sa facem fata in orice conditii. In orice caz, suntem mai optimisti decat in urma cu trei sau sase luni", a declarat Ciorcila.
Banca Transilvania a raportat in trimestrul al treilea cele mai bune rezultate din ultimul an, respectiv un profit net de 37,2 mil. lei (8,7 mil. euro), de aproape patru ori mai mare decat profitul cumulat realizat in precedentele trei trimestre. Cu toate acestea, costurile de risc aferente creditelor neperformante au continuat sa creasca, ajungand dupa primele noua luni ale anului la 358 mil. lei (84 mil. euro). Profitul operational inainte de provizioane a urcat in primele noua luni cu 83%, la 418 mil. lei (98 mil. euro).
"Rezultatele sunt satisfacatoare, avand in vedere conditiile actuale de piata. Suntem legati de economia reala romaneasca si nu avem ce face altceva. Incercam sa-i ajutam pe clientii nostri, iar cand acestia identifica oportunitati, acestea devin si oportunitatile noastre. Din acest motiv, vom merge in continuare cu trendul economiei romanesti si cu trendul Bursei", a explicat Ciorcila.
El a mai precizat ca o buna parte din activitatea de creditare consta in refinantari ale creditelor deja existente sau in refinantarea clientilor de la alte banci.
In trimestrul al treilea, soldul creditelor acordate de Banca Transilvania a crescut cu 270 de milioane de lei (circa 63 de milioane de euro), dupa ce inregistrase o usoara scadere in primul semestru, ajungand la 11,14 mld. lei (circa 2,62 mld. euro). In aceeasi perioada, depozitele atrase au crescut cu 800 de milioane de lei (188 de milioane de euro), la 14,19 mld. lei (3,33 mld. euro). Astfel, raportul dintre credite si depozite ramane subunitar, la circa 0,84, potrivit raportarilor bancii.
Ciorcila mai spune ca spera ca IFC sa-si converteasca obligatiunile in valoare de 20 mil. dolari in actiuni, ceea ce ar face din divizia de investitii a Bancii Mondiale unul dintre cei mai importanti actionari ai bancii, cu 3,5% din capital.
Obligatiunile in valoare de 25 mil. dolari emise in 2005 pot fi convertite pana la sfarsitul lunii, la un pret de 1,5049 lei/actiune, stabilit pe baza pretului mediu de pe Bursa din ultimele 90 de sedinte. Ieri, titlurile TLV se tranzactionau la 1,78 lei, astfel ca investitorii ar obtine un randament de 18% prin conversia obligatiunilor.
Banca Transilvania are in prezent o capitalizare de 438 mil. euro.