Ce se intampla cand primariile nu platesc obligatiunile

Autor: Roxana Pricop 03.11.2009

Primul caz de nerambursare la timp a dobanzii aferente unui credit obligatar a generat o premiera pe piata de capital: primul fond de obligatiuni care inregistreaza pierderi.



Fondul de obligatiuni Tezaur, administrat de societatea Aviva Investors, a inregistrat o pierdere de 1,3% in luna octombrie, cu peste 20% din activele 1,1 mil. lei investite in obligatiunile municipale emise de Primaria Oravita (simbol bursier ORV27). Pana pe 23 octombrie, fondul trebuia sa incaseze 21.000 de lei sub forma de dobanda de la Primaria Oravita.
"Tezaur este pe pierdere in luna octombrie, pentru ca Primaria Oravita nu si-a onorat dobanda. Astfel, a scazut dobanda aferenta acestor titluri si unitatea de fond", a spus Eugen Voicu, directorul executiv al societatii de administrare Aviva Investors.
In 2008, Primaria Oravita s-a imprumutat cu 6 mil. lei prin intermediul unei emisiuni de obligatiuni, cu maturitate in anul 2027. Din cauza datoriilor neachitate in valoare de 170.000 de lei catre compania de utilitati Enel conturile primariei au fost blocate, punand astfel primaria in imposibilitatea de achita dobanda in valoare de 464.400 de lei catre investitori.
"Imediat ce conturile primariei vor fi deblocate, vom incepe plata dobanzii. Pot spune ca ne descurcam in aceasta perioada, fara insa sa ne propunem chestiuni majore", a spus Ion Goga, primarul orasului Oravita, judetul Resita.

Confuzie pentru investitori
Legislatia pietei de capital nu prevede reguli speciale privind evaluarea obligatiunilor atunci cand emitentul nu-si poate achita obligatiile. Mai mult, chiar si pentru situatiile normale, legislatia da libertatea administratorilor de a alege intre doua posibilitati de evaluare a obligatiunilor: fie la pretul de referinta al pietei din ziua pentru care se efectueaza calculul, fie prin recunoasterea zilnica a dobanzii aferente perioadei scurse de la data efectuarii plasamentului.
In ultimii ani, piata de obligatiuni municipale a cunoscut o dezvoltare rapida. Primariile sau consiliile judetene, ale caror nevoi de finantare au fost permanent in crestere, au apelat la emisiunea de obligatiuni ca alternativa la creditul bancar pentru a-si finanta proiecte precum reabilitarea strazilor. In prezent, peste 20 de emisiuni de obligatiuni municipale sunt listate la Bursa.
Obligatiunile municipale sunt garantate de patrimoniul primariilor, astfel ca riscul ca un investitor sa nu isi poata recupera banii este foarte redus. Cu toate acestea, investitiile in obligatiuni nu sunt insa ferite de efectele negative ale crizei financiare: cresterea dobanzilor, deprecierea monedei nationale, intrarea emitentului in incapacitate de plata.

Cele mai mari riscuri la municipalitatile mici
Obligatiunile emise de municipalitatile oraselor mici precum Oravita, Aiud, Predeal sau Navodari expun investitorul unui risc de intrare in incapacitate de plata mai ridicat decat titlurile emise de municipalitati precum Timisoara, Bacau sau Iasi care au o putere financiara mai mare si pot trece mai usor de perioadele in care incasarile din taxe scad. Altfel spus, municipalitatile de talie mica sunt mai expuse riscului de a intra in incapacitate de plata.
In aceste conditii, o lege a insolventei municipalitatilor devine cu atat mai necesara. La solicitarea FMI, in aceasta primavara, Guvernul a elaborat un proiect de lege privind falimentul primariilor.
"Legea insolventei municipalitatilor este finalizata. Din pacate, cum Guvernul a fost demis, nu poate fi aprobata. Dupa ce se va rezolva instabilitatea politica, legea insolventei municipalitatilor va fi promovata din nou", a spus Dan Marinescu, director al Directiei Politici Fiscale Bugetare si Investitii Locale din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor.