Petrom: Daca pretul la gaze ar fi liber, ar creste productia interna si am scapa de dependenta de Rusia

Autor: Roxana Petrescu 03.11.2009

Petrom, cea mai mare companie locala, spune ca liberalizarea pretului intern la gaze ar lasa la dispozitia companiei fonduri semnificative care ar putea fi folosite pentru intensificarea lucrarilor de explorare si productie, lucru care ar duce implicit la obtinerea unor cantitati mai mari de gaze.
Aceasta decizie ar putea totusi duce pe termen scurt la cresterea preturilor la consumatorii finali, inclusiv populatie, dar pe termen lung ar putea contribui la cresterea securitatii energetice nationale si la diminuarea importurilor.
In prezent, Petrom si Romgaz vand gazul obtinut la un pret recomandat de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), de doua ori mai mic comparativ cu cel din import. In Romania, doua treimi din consumul de gaze este asigurat din productia interna, restul fiind importat din Rusia.
"Avem nevoie de o piata libera pentru gaze, lucru care ar aduce bani pentru investitii si care ar duce la cresterea productiei", spune Mariana Gheorghe, CEO al Petrom, companie care asigura jumatate din productia interna de gaze a Romaniei.
"In SUA, noi am facut greseala sa avem preturi stabilite pana in anii '80. Dupa ce am luat decizia de a dereglementa pretul la gaze, productia a ajuns sa acopere cererea interna. Romania are aceeasi problema a preturilor artificiale mici la energie", spune Edward Chow, expert in domeniul energetic din partea Centrului pentru Studii Strategice Internationale, Washington.
Joschka Fischer, consultant pentru gazoductul Nabucco din partea grupului energetic german RWE si fost vicecancelar german, spune ca Europa nu ar trebui sa invinovateasca Rusia pentru criza gazelor din ultimii ani, ci sa accepte faptul ca nu s-au facut pasi seriosi in ceea ce priveste diversificarea resurselor de alimentare.
"Iarna nu-l mai avem doar pe Mos Craciun, ci mai avem si criza gazelor", spune Fischer. Potrivit acestuia, anul 2010 va fi unul semnificativ pentru Nabucco, proiect care-si propune aducerea gazelor din regiunea caspica in Europa. "Profetia mea este ca Gazprom va participa la acest proiect. In ceea ce priveste South Stream, acest proiect nu exista. Sunt doar niste discutii", a mai precizat Fischer.

ING: Energia verde este cea mai atractiva oportunitate

ING Bank spune ca investitiile in energia regenerabila atrag atentia bancilor, dar subliniaza existenta "birocratiei excesive" in ceea ce priveste accesarea banilor europeni pentru energia verde. "Exista o frica viscerala in administratia romana de asumare a responsabilitatii in acordarea fondurilor europene. Aceasta paranoia duce la o birocratie excesiva", a precizat directorul diviziei piete de capital din ING Romania, Florin Ilie.