Romanii merg la medic cu sutele si iau cu asalt farmaciile

Autori: Adriana Rosoga , Ioana David 03.11.2009

Gripa AH1N1 a trimis romanii cu sutele la Institutul de Boli Infectioase Matei Bals, a epuizat stocurile de masti si vaccinuri impotriva gripei de sezon din farmacii, dar a facut "victime" si printre autoritati, Adrian Streinu-Cercel, secretar de stat in Ministerul Sanatatii, demisionand.



"Nu mai avem masti. In jumatate de ora am vandut tot stocul de 50 de masti. Persoanele care au cumparat de la noi ne-au spus ca au cautat si in alte farmacii care epuizasera stocul. Oamenii au cumparat si vaccin impotriva gripei de sezon. Astazi am vandut ultimele 20 de cutii si nu mai avem. Farmacia noastra a facut comanda pentru inca 150 de masti care ar trebui sa vina intr-o zi, insa stiu ca sunt multe cereri si din partea altor farmacii, deci comanda ar putea intarzia", spune farmacista Adina B., care lucreaza intr-o farmacie din centrul capitalei.
Conform unor declaratii anterioare ale reprezentantilor Ministerului Sanatatii, vaccinul impotriva gripei sezoniere nu are efect si asupra gripei AH1N1. "Trebuie sa facem ambele vaccinuri daca vrem sa ne protejam. Chiar daca facem vaccin impotriva gripei de sezon, putem sa luam AH1N1", declara in urma cu cateva zile fostul secretar de stat Adrian Streinu-Cercel.
O masca impotriva transmiterii virusului gripei AH1N1 se vinde in farmacii cu un pret cuprins intre 0,9 si 4 lei. Mastile protejeaza atat persoana care o poarta, cat si persoanele cu care acestea intra in contact. Potrivit prof. univ. dr. Molnar Geza, presedintele Societatii Romane de Epidemiologie, citat de Gandul, aceste masti ofera protectie intre 40% si 80%, in functie de tipul lor.
"M-a ingrijorat numarul mare de cazuri de gripa AH1N1 anuntate in ultimele doua zile, in special in capitala si faptul ca merg in fiecare zi cu metroul unde este aglomeratie si exista posibilitate crescuta de a contacta virusul. Am fost la trei farmacii din dorinta de a achizitiona o masca de protectie si nu am reusit sa cumpar, deoarece stocurile erau epuizate", spune Vlad A., student la ASE din Bucuresti.

Romanii prefera medicamentele ieftine
Farmacistii spun ca singurele medicamente pe care le pot recomanda preventiv sunt vitamina C sau produsele pe baza de echinaceea (planta care ajuta la intarirea sistemului imunitar - n.r.). "Oamenii in general sunt informati despre gripa AH1N1, stiu ca este diferita de gripa obisnuita. Vin in farmacie, intreaba ce ar putea lua preventiv, insa foarte putini cumpara si in general se uita la produse ieftine, pentru ca nu au bani. Cea mai vanduta in acest sens este vitamina C sau produsele pe baza de echinaceea care sunt recomandate preventiv in cazul oricarei raceli sau gripe", mai spune Adina B.
In ceea ce priveste tratarea gripei AH1N1, farmaciile nu au in prezent pe rafturi niciun medicament sau vaccin. Medicamentul Tamiflu utilizat in tratarea gripei AH1N1 a fost retras de pe piata in primavara, odata cu depistarea primelor cazuri in Romania, si este administrat doar prin intermediul spitalelor. O cutie de zece pastile de Tamiflu costa la raft in jur de 70 de lei. Nici vaccinul impotriva gripei AH1N1 care urmeaza sa fie produs de Institutul Cantacuzino sub numele de Antigrip nu va fi disponibil in farmacii. Ministerul Sanatatii a anuntat ca va incepe campania de vaccinare impotriva gripei AH1N1 la sfarsitul lunii noiembrie, intr-o prima etapa fiind disponibile 1,3 milioane de doze de vaccin.

Primii vaccinati in Iasi si Bucuresti
Va fi vaccinat personalul medico-sanitar, elevii si studentii din cele doua mari focare: Iasi si Bucuresti, precum si personalul angajat in cadrul politiei de frontiera de la granita cu Ucraina si locuitorii satelor din zona. Peste 50.000 de doze de vaccin vor fi repartizate centrelor universitare din Craiova, Cluj, Timisoara, Targu Mures, Constanta si Brasov.
Una dintre cele mai recente masuri de stopare a raspandirii virusului a vizat scolile din Capitala, astfel ca la intrarea in clase se va face dezinfectarea copiilor pe maini si "evaluarea prin privire" a starii lor de sanatate.
"Dezinfectarea se face de catre asistenta sau medicul din cabinetul scolar cu substante achizitionate de catre Administratia Spitalelor", a spus Marius Savu, directorul Administratiei Spitalelor si Serviciilor Medicale (ASSM). El a precizat ca masura se va derula timp de trei saptamani pana in momentul in care vaccinul va fi gata. In cazul in care intr-o clasa se descopera un caz, se suspenda activitatea clasei timp de 48 de ore. Daca apar trei cazuri in clase diferite se ia o masura similara pentru intreaga scoala.

Aproape 600 de imbolnaviri
Numarul persoanelor infectate cu virusul AH1N1 se apropie de 600, majoritatea cazurilor depistate in ultimele 24 de ore provenind din randul scolilor.
Coridorul ingust de la Institutul de Boli Infectioase Matei Bals din Capitala care conduce la sala de consultatii a facut fata cu greu numarului mare de persoane care s-au prezentat in ultimele zile. Doar un medic pentru adulti si unul pentru copii ofereau consultatii in prima parte a zilei. Cei mai multi s-au prezentat la medic desi nu intruneau conditiile pentru a fi suspecti, testele fiind efectuate numai persoanelor care au intrat in contact cu bolnavi si au simptome specifice.
"Am asteptat circa doua ore", spune Andreea, 27 de ani, din Bucuresti, care a mers la Matei Bals desi nu intrase in contact cu niciun bolnav de AH1N1. In cazul ei, medicul nu a facut testul pentru depistarea AH1N1, diagnosticul fiind de gripa sezoniera. "Medicul nu facea fata, iar dupa consultatie mi-a spus ca trei sferturi dintre cei prezenti nu sunt suspecti", a spus Andreea.
Testul pentru depistarea AH1N1 nu se face la cererea pacientului, ci doar la recomandarea medicului de la Matei Bals.
Secretarul de stat in Ministerul Sanatatii, Adrian Streinu-Cercel, care anterior numirii in aceasta functie a fost manager al Institutului National de Boli Infectioase "Matei Bals", a demisionat dupa mai putin de o luna.

Se extinde rapid