PSD trece in contul bugetului pentru 2010 “50.000 de locuinte sociale”

Autor: Magraon Andreea 03.11.2009

Presedintele PSD Mircea Geoana spune ca intentioneaza sa includa in proiectul de buget pe 2010 mai multe amendamente referitoare la construirea de catre stat a 50.000 de locuinte sociale pentru tinerii si familiile cu venituri mici si medii.



In plina campanie electorala, discutiile despre buget sunt complicate, avand in vedere ca guvernul demis al lui Emil Boc nu poate inainta proiectul de buget Parlamentului, pentru ca legile nu-i permit.
Una dintre variantele avute in vedere este modificarea legii de functionare a Guvernului care sa-i permita unui Executiv cu puteri reduse sa inainteze Parlamentului proiectul de buget. Potrivit lui Mircea Geoana, acest lucru ar fi solutia pe viitor.
FMI conditioneaza acordarea celei de-a treia transe de imprumut de adoptarea de catre Parlament, pana la 10 decembrie, a legii bugetului pentru 2010 sau a cadrului general in care ar urma sa se incadreze acest buget. Principala preocupare a FMI este obtinerea unui consens politic asupra unui deficit de 5,9%, care ar trebui respectat anul viitor.
Comisia Europeana si Banca Mondiala vor aproba noi transe de imprumut din cadrul acordului de finantare cu Romania doar dupa aprobarea legilor privind reformele structurale, care privesc salarizarea, pensiile si responsabilitatea fiscala, au declarat ieri surse oficiale, citate de Mediafax.
In aceste conditii, autoritatile romane au solicitat juristilor o varianta prin care legea bugetului pentru 2010 sa poata fi promovata in Parlament, in conditiile in care guvernul interimar nu are dreptul sa trimita spre aprobare proiecte de legi.
Liderul PSD a sustinut ieri ca bugetul pe 2010 va fi adoptat in doi pasi. Primul va fi depunerea proiectului in Parlament de actualul guvern, urmand ca apoi legislativul sa-l "imbunatateasca".

"Bugetul Gherghina" imbunatatit
"Vom avea, daca vreti, un buget Gherghina imbunatatit", a spus Mircea Geoana, facand referire la Gheorghe Gherghina, secretarul de stat din Ministerul Finantelor, care de zece ani se ocupa cu elaborarea bugetului de stat.
Urmatorul pas in adoptarea bugetului va fi rectificarea bugetara a Parlamentului, cel mai probabil in luna ianuarie, dupa ce viitorul Executiv, instalat dupa alegerile prezidentiale, isi va definitiva programul de guvernare, potrivit lui Geoana. Numai ca lucrurile se complica si mai mult in actuala criza politica, partidele politice anuntand ca ar putea propune propriile proiecte de buget. PNL a anuntat deja ca va veni cu propriul proiect de buget.
Mircea Geoana a argumentat ca prefera "o gandire cat mai omogena" in cadrul majoritatii parlamentare de 65% decat propunerea unor proiecte individuale.

"Constructiile trebuie stimulate in timp de criza"
Geoana a anuntat ieri in cadrul unei intalniri cu reprezentantii domeniului constructiilor ca PSD sustine construirea a 50.000 de locuinte sociale, prin reorientarea garantiei de la programul "Prima Casa", care a esuat in opinia sa.
Acest plan are drept scop, spune el, dezvoltarea sectorului constructiilor in timpul crizei. Mircea Geoana a argumentat ca apartamentele construite vot fi complet utilate, iar prin construirea lor se vor crea comenzi la firmele de electrocasnice, mobila si materiale sanitare si vor fi mentinute astfel locurile de munca.
"Programul Prima Casa nu si-a atins scopul. Daca bancile au avut profit, constructorii nu au beneficiat in niciul fel de acest proiect", a declarat Geoana la o intalnire cu constructorii.
Potrivit lui Geoana, programul pe care-l propune vizeaza constructia de locuinte sociale, care sa fie inchiriate de persoanele si familiile cu venituri reduse. Finantarea lucrarilor ar urma sa fie facuta din credite bancare, contractate de autoritatile locale si garantate de stat printr-un fond social de garantare. Pentru primul an, acest plafon este, potrivit unei initiative legislative promovata deja de PSD, de 1,5 miliarde de euro.

Constructorii: Situatia nu este asa roza, cum o prezinta politicienii
Reprezentantii sectorului constructiilor prezenti la intalnire au apreciat ca situatia nu este asa de usor de rezolvat. Claudiu Georgescu, presedintele Asociatiei Producatorilor de Materiale de Constructii, a declarat ca preturile au scazut in acest an cu 25%.
El a argumentat ca este nevoie de infrastructura pentru energia regenerabila (panouri solare si panouri energetice) pentru a realiza "eco-efficiency" si pentru a reduce costurile.
Dan Cristescu, presedintele Federatiei Generale a Sindicatelor Familia "Anghel Saligny", a adus in discutie nevoia de eliminare a platii TVA la factura incasata, deoarece firmele de constructii au restante uriase de incasat, in principal de la stat.
"E prea jos acest lucru pentru aceasta tara necajita", a declarat Cristescu. Acesta a adaugat ca trebuie regandit intreg sistemul de constructii pentru a-l adapta noilor cerinte, acela al utilizarii energiei alternative.

Mazare: Ce conteaza cati bani ai, daca faci treaba buna la primarie
La evenimentul de ieri a fost invitat si primarul municipiului Constanta Radu Mazare, care spune ca a construit inca de anul trecut 1.050 de locuinte, ce vor fi vandute tinerilor cu venituri mici si medii (persoane sub 35 de ani, care sa aiba domiciliul sau serviciul in Constanta).
Costul intregului proiect nu a putut fi estimat de Mazare, insa el a declarat ca metrul patrat construit costa 500 de euro. El a mai spus ca o garsoniera va fi vanduta cu 16.000 de euro.
Intrebat fiind de ce o parte a opiniei publice il percepe ca un politician corupt, Mazare a raspuns ca orice lider este controversat si ca nu este important daca ai bani, atat timp cat faci treaba buna. "Am 70% din voturi la Constanta. Nu conteaza cati bani ai, atat timp cat faci treaba buna. Uita-te la Bloomberg (primarul New Yorkului - n.r.), Berlusconi", a declarat pentru ZF Radu Mazare.

Geoana: Trebuie prelungita scutirea de la plata impozitului pe profitul de la Bursa
Mircea Geoana spune ca Bursa trebuie stimulata prin prelungirea scutirii de la plata impozitului pe profitul obtinut din tranzactiile realizate la Bursa. Liderul PSD a argumentat ca Bursa reprezinta o alternativa de finantare la creditarea economiei prin banci, care este tot mai greoaie in ultima perioada.
"Consider ca dezvoltarea Bursei si sprijinirea strategica a Bursei reprezinta o alternativa la finantarea economiei romanesti. Ne-am bazat foarte mult pe bancile comerciale si am vazut care sunt plusurile si limitele finantarii exclusive prin sistemul bancar. Astazi platim o prima de risc politic in Romania. Bancile comerciale nu urmeaza in acest moment politica agresiva a BNR de reducere a dobanzii de referinta bancara. Romania este considerata astazi tara cu cea mai mare doza de risc politic", a spus ieri Geoana care a deschis ieri sedinta bursei.
In acest context, liderul PSD sustine stimularea Bursei prin prelungirea scutirii de la plata impozitului pe profitul obtinut din tranzactiile realizate la Bursa si in 2010 si listarea de giganti de stat, precum viitoarea companie energetica si farmaceutica. Adrian Cojocar