IFC ar putea prelua 3,5% din Banca Transilvania prin conversia obligatiunilor in actiuni

Autori: Andrei Chirileasa , Claudia Medrega 03.11.2009

IFC (International Finance Corporation), divizia de investitii a Bancii Mondiale, ar putea deveni unul dintre cei mai importanti actionari ai Bancii Transilvania (TLV), cu circa 3,52% din capital, daca va decide pana la finalul lunii noiembrie sa-si converteasca in actiuni obligatiunile in valoare de 20 mil. dolari pe care le detine din 2005.
Emisiunea de obligatiuni, in valoare totala de 25 mil. dolari, ajunge la maturitate in iulie 2010, cand este si ultima data cand obligatiunile vor putea fi convertite in actiuni.
Potrivit unor surse din piata, IFC ar fi interesata sa intre in actionariatul Bancii Transilvania, in conditiile in care pretul de conversie de 1,5049 lei/actiune este cel mai mic de la emiterea obligatiunilor, in 2005. Anul trecut, pretul de conversie a fost de circa 3,6 lei/actiune, astfel ca IFC ar fi primit mai putin de 1,5% din actiunile bancii daca ar fi decis sa converteasca obligatiunile in actiuni la acea data.
Reprezentantii institutiei au evitat sa raspunda clar in aceasta privinta. "In cazul IFC discutia este un pic mai ampla, pentru ca ne uitam intotdeauna la impactul de dezvoltare. Mai ales in cazul unei banci care este clientul nostru si cu care am lucrat mai multe produse, in special pentru finantarea IMM-urilor din mai toate sectoarele", a declarat Ana-Maria Mihaescu, sefa misiunii IFC in Romania.
Cei mai mari actionari ai Bancii Transilvania sunt in prezent BERD, cu 15% din actiuni, Horia Ciorcila, cu circa 5% si SIF-urile, care detin impreuna 14,6% din actiuni.

Principalii actionari ai TLV:
BERD 15%
Horia Ciorcila 5%
SIF Banat-Crisana 5%
SIF Oltenia 5%
SIF Moldova 3,9%
Robert Rekkers 0,8%
SIF Transilvania 0,6%