Cele mai importante evenimente ale zilei

Ziarul Financiar 03.11.2009

1. Tranzactie-record pe online: site-ul autovit.ro a fost vandut cu 5 mil. euro. Patru actionari cu varste cuprinse intre 45 si 59 de ani au facut cea mai tare afacere a anului in internet. Cel mai mare site de vanzari de masini second-hand de pe piata locala, autovit.ro, a fost cumparat de gigantul Naspers, una dintre cele mai mari companii media din lume, cu sediul in Africa de Sud, valoarea tranzactiei fiind de peste 4,7 mil. euro, potrivit unor surse din piata.

In urma acestei tranzactii patru romani au incasat peste un milion de euro fiecare: Cornel Parvu, Florea Parvu, Florian Nila si Irina Nila. Ei aveau pachete de cate 25% din actiunile firmei Visual Soft, detinatoarea site-ului autovit.ro. Firma a fost vanduta catre MIH Allegro BV, o subsidiara a grupului african. Aceasta este una dintre cele mai mari tranzactii din piata online, fiind depasita doar de recenta vanzare a 51% din actiunile celui mai mare retailer online, eMag, catre Asesoft Distribution, pentru suma de 10 mil. euro.

Cei patru actionari ai Visual Soft detin si targul de masini second-hand Autovit din Capitala (soseaua Vitan-Barzesti), cel mai mare targ de acest fel din Romania.

Cumparatorul, grupul Naspers, cu venituri de peste 2 mld. euro in 2008, a fost consiliat in aceasta tranzactie de casa de avocatura Danila, Petre si Asociatii, iar de partea vanzatorilor s-au aflat avocatii de la Dojana si Asociatii.

Site-ul de anunturi autovit.ro a fost lansat in urma cu aproape zece ani, in acest moment avand postate circa 18.000 de anunturi de vanzari de autovehicule, motociclete, camioane, autocare, piese de schimb si accesorii. Siteul este, practic, o proiectie virtuala a targului auto din Vitan.

2. Responsabilul luptei impotriva gripei porcine din Romania, doctorul Adrian Streinu-Cercel, a demisionat. Secretarul de stat in Ministerul Sanatatii, Adrian Streinu-Cercel, a demisionat, marti, din functie, la mai putin de o luna de la numire. Cercel a fost propus in 6 octombrie, pentru functia de secretar de stat in MS, la acel moment el fiind manager al Institutului National de Boli Infectioase "Matei Bals".

Presedintele Traian Basescu a declarat, luni, la o intalnire cu presa locala, ca afirmatiile secretarului de stat in MS Adrian Streinu-Cercel pravaleau apocalipsa peste Romania, impunand importul de vaccin antigripal, insa acesta nu este necesar, existand un milion de doze la Institutul Cantacuzino.

3. Inmatricularile de masini continua picajul la noua luni: minus 80% la autocare si minus 36% la vehicule de pasageri. Numarul masinilor de pasageri inmatriculate in primele noua luni ale anului a scazut cu 36,95, fata de perioada similara a anului trecut, la 262.565 unitati, in timp ce inregistrarile de vehicule pentru transportul marfurilor a coborat cu 51,9%, la 36.413 unitati, potrivit datelor publicate marti de Institutul National de Statistica.

Cea mai semnificativa scadere s-a inregistrat la categoria autocare, autobuze si microbuze, numarul inmatricularilor fiind cu 79,4% mai mic fata primele noua luni din 2008, de 1.

179 vehicule, in timp ce categoria autoturisme a inregistrat o scadere cu 36%, la 253.839 unitati, se arata in datele INS.

4. CE: Romania va avea un deficit bugetar de 7,8% din PIB in 2009. Comisia Europeana estimeaza pentru Romania un deficit bugetar de 7,8% din PIB in acest an, dezechilibrul urmand sa coboare cu un punct procentual anul viitor, la 6,8% din PIB.

Romania a negociat cu FMI pentru acest an un deficit bugetar de 7,3% din PIB, calculat pe metodologia romaneasca (cash).

Potrivit prognozei de toamna a CE, contractia economica din prima jumatate a anului mai accentuata decat s-a anticipat a determinat un declin semnificativ al veniturilor bugetare.

In 2011 deficitul bugetar va ajunge la 5,9% din PIB, dublu fata de limita agreata de Romania cu Comisia Europeana, de 3% din PIB.

5. CE si BM nu vor elibera noi transe de imprumut fara aprobarea legilor salarizarii si pensiilor - surse. Delegatia FMI a prezentat, la intalnirea cu patronatele, o prognoza de crestere economica de 1% anul viitor, in crestere cu 0,5 puncte procentuale fata de estimarea din luna august, ca urmare unei evolutii bune in semestrul al doilea, potrivit reprezentantilor patronatelor.

"Pana la sfarsitul lui 2010 avansul va fi de 1%. In prima parte a anului nu va fi crestere, iar in semestrul doi cresterea economica va fi mai mare, astfel incat spre sfarsitul anului sa ajunga la 1%", a declarat Ovidiu Nicolaescu, presedintele Consiliului National pentru Intreprinderi Private Mici si Milocii (CONPIROM).