INTERNATIONAL / Sarbatoare a culturii romanesti la Frankfurt

Autor: Cristina Turlea 04.11.2009

Am avut sansa sa ma bucur de zilele culturii romanesti la Frankfurt. Anual, peisajul cultural al capitalei financiare a Europei este imbogatit cu evenimente speciale organizate de Banca Centrala Europeana, in cooperare cu bancile centrale ale statelor membre. Romania este cea de-a sasea tara careia i se acorda, pe o perioada de trei saptamani (21 octombrie-9 noiembrie), deplina posibilitate de manifestare a particularitatilor sale culturale si a modului de asimilare creatoare a influentelor in muzica, dans si teatru, literatura, film si expozitii. Cooperarea dintre Banca Centrala Europeana (BCE) si Banca Nationala a Romaniei (BNR), coorganizatori ai evenimentelor, s-a dovedit si pe plan cultural o reusita incontestabila.

Programul s-a caracterizat printr-o imbinare de genuri, fericit alese, si prin spectacole de o inalta tinuta artistica. Am auzit ecourile manifestarilor din prima saptamana - marele concert de deschidere sustinut de Orchestra Nationala Radio, dirjor Cristian Mandeal, concertul de orga si nai al lui Nicolae Licaret si Gheorghe Zamfir, Conferinta si expozitia "Constantin Brancusi - sculptorul fotograf".
Nu vreau sa folosesc cuvinte mari, dar la toate spectacolele la care am participat, in a doua saptamana, am remarcat incantarea spectatorilor. Au fascinat, facand sa vibreze nu doar sufletele romanilor din sala. Evenimentele muzicale ale saptamanii au fost recitalul de pian sustinut de tanarul Matei Bucur Mihaescu, care a interpretat cu succes atat lucrari de Mendelssohn Bartholdy si Beethoven (si, credeti-ma, ca publicul german este cunoscator si extrem de exigent), cat si compozitii proprii; concertul in care Harry Tavitian (pian, voce) si Csaba Cserey (percutie) au fascinat sala arhiplina a renumitului Jazzkeller Frankfurt cu lucrari de jazz modern cu influente din folclorul romanesc, maghiar si armean. Spectacolul de dans "OuiBaDa"'al lui Gigi Caciuleanu si al echipei sale a uimit si provocat atat prin performanta coregrafic, cat si prin amestecul genurilor muzicale.
Am fost placut surprinsa cand gazdele noastre nu mai pridideau cu laude si intrebari privind evenimentele culturale romanesti in cadrul discutiilor pe care le-am avut pe cu totul alte subiecte, ca de exempulu posibilitatile de integrare a monumentelor istorice in functiunile unei banci centrale - in cazul BCE proiectul pe care il au in derulare pentru dezvoltarea unui nou sediu, ce va fi finalizat in 2015, iar in cazul BNR, restaurarea si refunctionalizarea Palatului vechi din strada Lipscani.
Seara de literatura a adunat un public interesat si atent la lectura pe care Mircea Cartarescu a facut-o unor pasaje din "Orbitor" si la raspunsurile date intrebarilor privind semnificatiile lucrarii sale.
Peisajul cultural este intregit, pe durata intregii manifestari culturale de la Frankfurt, de expozitii de pictura figurativa, de bani si titluri de valoare precum si de filme (din pacate, difuzarea lor s-a suprapus concertelor, incat erai obligat sa alegi).


CRISTINA TURLEA a urmat studii de arhitectura la Universitatea de Arhitectura "Ion Mincu" (1990) si de drept administrativ (2003) la Universitatea Crestina "Dimitrie Cantemir". A frecventat cursuri de specializare la Bucuresti si Rotterdam. A lucrat ca arhitect in cadrul mai multor firme particulare, iar in perioada 1993-2001 in cadrul Ministerului Lucrarilor Publice si Amenajarii Teritoriului. A fost asistent asociat la catedra de urbanism, lector asociat Centrului de Pregatire si Formare Profesionala a Functionarilor Publici, din subordinea Guvernului si membru al grupului de experti Vision Planet. Este doctor in arhitectura din 2007. A primit Ordinul National "Pentru Merit" in grad de cavaler.