ButanGas: Piata va stagna in 2010. Nu se vede o imbunatatire a mediului economic

Autor: Roxana Petrescu 04.11.2009

ButanGas Romania, unul dintre cei mai importanti jucatori de pe piata locala a distributiei de gaz petrolier lichefiat (GPL), s-a confruntat in primele noua luni cu o scadere a cifrei de afaceri de 24% comparativ cu perioada similara a anului trecut si nu vede vreo ameliorare a cererii pentru anul 2010.
Compania a inregistrat in primele trei trimestre ale anului o cifra de afaceri de 188,1 milioane de lei (44,5 milioane de euro) fata de nivelul de 247 de milioane de lei (67,8 milioane de euro) din perioada similara a anului trecut.
"Reducerea cifrei de afaceri a fost generata de reducerea preturilor de vanzare cu amanuntul", explica reprezentantii ButanGas Romania. Comparativ cu primele noua luni ale anului trecut, anul acesta barilul de petrol a avut valori mult mai mici, ceea ce a influentat si pretul de vanzare al carburantilor, dar si pe cel al GPL-ului.
Compania a inregistrat totusi o imbunatatire a profitului net, trecand de la pierderi de circa 3,7 milioane de lei (circa
1 milion de euro) la un profit net de 1,35 milioane de lei (0,3 milioane de euro).

Buteliile si autogazul, marii perdanti
Compania spune ca cele mai afectate segmente ale pietei au fost livrarile de butelii si cele de autogaz care au scazut cu 10% in primele noua luni ale anului. Singurul segment al pietei care s-a pastrat constant este cel reprezentat de micul vrac (propan).
"Dupa estimarile noastre piata totala de GPL a scazut cu 8%", spun reprezentantii companiei.
ButanGas crede ca sfarsitul anului nu va aduce modificari majore in piata, mentinandu-se trendul de scadere, vanzarile de propan fiind singurele care ar putea fi impulsionate de racirea vremii. "Credem ca piata va stagna la nivelul anului 2009, deoarece nu se intrevede o imbunatatire a mediului economic in anul 2010", precizeaza reprezentantii ButanGas.

Investitii de 3 mil. euro
Compania a investit in primele noua luni ale anului 3 milioane de euro in extinderea retelei, in lucrarile initiale pentru dezvoltarea unui proiect de tip greenfield pentru o noua statie de imbuteliere a GPL, precum si in sisteme IT. Piata locala de GPL este evaluata la circa 400 de milioane de dolari in acest moment, iar anual se comercializeaza aproximativ 500.000 de tone.
Principalii concurenti ai ButanGas Romania sunt companiile de profil puse pe picioare de cei mai mari jucatori din piata petroliera, respectiv Petrom prin intermediul Petrom LPG si Rompetrol prin intermediul Rompetrol Gas.
Potrivit celor mai recente date din partea companiilor, Rompetrol Gas a ajuns anul trecut la afaceri de 117 milioane de euro, de trei ori mai mari comparativ cu 2007, un factor important al acestei cresteri fiind preluarea segmentului de autogaz din cadrul Crimbo, afacere dezvoltata de presedintele executiv al clubului de fotbal Dinamo.
Petrom LPG avea la finalul anului 2008 afaceri de circa 94 de milioane de euro. Reprezentantii companiei au explicat ca rezultatul ar fi ajuns la circa 150 de milioane de euro, daca integrarea operatiunilor Shell Gas Romania, afacere cumparata de Petrom cu 51 de milioane de euro in 2007, ar fi fost valabila de la inceputul lui 2008. Finalizarea acestui proces a avut loc insa abia la sfarsitul anului trecut, respectiv in luna noiembrie.