Cele mai importante evenimente de astazi

Ziarul Financiar 04.11.2009

1. Cabinetul Croitoru, respins de Parlament cu 250 de voturi impotriva. Cabinetul format de premierul desemnat Lucian Croitoru a fost respins miercuri de Parlament, cu 250 de voturi "impotriva" si 189 voturi "pentru". Guvernul Croitoru a primit 189 de voturi "pentru", 250 de voturi "impotriva", iar un vot a fost anulat, a anuntat deputatul PNL Ludovic Orban. Pentru a fi investit, Cabinetul ar fi trebuit sa primeasca 236 de voturi favorabile.

La sedinta Parlamentului au fost prezenti 458 de parlamentari din totalul de 470. Dintre acestia, 440 de senatori si deputati si-au exprimat votul.

"Parca imi vine sa nu multumesc Parlamentului pentru cadoul pe care mi l-a facut trantind al doilea Guvern. Va asigur ca nu vor avea un Guvern pe care domnul Iliescu, domnul Voiculescu, domnul Hrebenciuc sa-l poata manevra", a declarat Presedintele Romaniei, la un miting electoral, imediat dupa respingerea echipei stranse de ministrul desemnat.

2. Finantele anunta o noua emisiune de titluri de stat catre bancile locale, in valoare de 400 milioane euro. Ministerul Finantelor Publice va lansa pe piata interna de capital, prin licitatie, in data de 6 noiembrie, o emisiune de titluri de stat in valoare de 400 milioane euro si cu o maturitate de 3 ani, se anunta intr-un comunicat al ministerului.

La jumatatea lunii august, Ministerul Finantelor a imprumutat 447 de milioane de euro de la bancile locale prin vanzarea de obligatiuni in valuta pe patru ani, peste valoarea planificata de 300 de milioane de euro, platind o dobanda de 5,25%.

Emisiunea de obligatiuni a fost derulata prin sistemul traditional de vanzare de titluri de stat, operatiunea fiind intermediata de BNR.

Miscarea Finantelor vine in conditiile in care Romania a ratat incasarea in acest an a transei de 1 mld. euro de la UE si a inca 300 mil. euro de la Banca Mondiala. In plus, din cauza crizei politice nu au mai putut fi lansate eurobondurile de pana la 1,5 mld. de euro.

3. Bugetul pe 2010 are unda verde sa fie aprobat din partea partidelor. Parlamentul a adoptat miercuri Hotararea prin care solicita guvernului sa transmita proiectul privind bugetul pe 2010 si declaratia privind respectarea angajamentelor fata de FMI.

O astfel de situatie nu a mai fost intalnita pana acum, dar ea se bazeaza pe faptul ca, potrivit Constitutiei, Guvernul este sub controlul Parlamentului. Drept urmare, guvernul ar trebui sa respecte deciziile luate de Parlament. Legea fundamentala interzice unui guvern demis de Parlament (cazul Guvernului Boc) sa initieze proiecte de lege.

Drept urmare nici proiectul legii bugetului nu ar fi putut fi inaintat Parlamentului de guvernul Boc in actuala sa formula. Parlamentul lasa, sau mai degraba cere Guvernului demis sa transmita Legislativului proiectul de buget pentru 2010, proiect care poate fi insa modificat de parlamentari.

4. ANOFM: Aproape 14.000 de angajati din Romania isi vor pierde locul de munca pana la sfarsitul anului. Circa 13.700 de angajati din Romania urmeaza sa fie disponibilizati in toata tara, in urmatoarele doua luni, potrivit notificarilor primite de Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM).

Cele mai multe disponibilizari sunt anuntate pentru luna noiembrie - 7.615, in timp ce alte 6.054 de posturi ar putea fi disponibilizate in decembrie, potrivit ANOFM.

In total, 193 de firme au anuntat ca vor face disponibilizari in aceasta perioada, cele mai multe fiind din Galati (15), Harghita (14), Satu Mare (12), Bucuresti, Timis, Ialomita, Bihor si Vaslui (cate 10) si Salaj (9).

ANOFM a anuntat ca a mai primit notificari pentru circa 800 de concedieri in primele trei luni ale anului.

5. Suprafata de birouri inchiriata in Bucuresti continua sa scada, rata de neocupare a atins 14%. Spatiile de birouri inchiriate in primele noua luni in Bucuresti totalizeaza aproximativ 100.000 de metri patrati, de peste doua ori mai putin fata de perioada similara a anului trecut, iar gradul de neocupare a ajuns la 14%, potrivit BNP Paribas Real Estate.

Potrivit datelor disponibile pe piata, stocul de spatii de birouri din Bucuresti este de circa 1,3 milioane metri patrati, astfel ca aproape 200.000 de metri patrati de birouri nu au chiriasi. In primele noua luni din 2008, suprafata inchiriata a fost de 235.000 metri patrati.