Salariile au franat brusc in septembrie, iar in curand vom vedea scaderi

Autor: Alina Pahoncia 04.11.2009

Salariul mediu net a crescut cu 4,9% fata de aceeasi luna a anului trecut, insa in termeni reali a stagnat, ajungand la 1.359 de lei (323 de euro), potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica (INS).
Stagnarea salariilor era previzibila, in conditiile in care in august, salariul mediu net a crescut cu doar 0,6% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, iar cresterea s-a temperat inca din primavara acestui an, pe fondul presiunii pe bugetele salariale si al incercarii companiilor de a reduce costurile.
"Scenariul unor scaderi salariale in urmatoarele luni este unul foarte real, in conditiile in care se fac disponibilizari, salariile sunt inghetate pentru angajatii care raman in companii, iar noile angajari - foarte putine, de altfel - se fac pe salarii mai mici, ceea ce face ca media salariala sa scada", spune Oana Datki, country manager al Consulteam, reprezentantul pe piata locala al gigantului de consultanta in resurse umane Mercer.
Petrolistii au detronat bancherii si pilotii in topul celor mai bine platiti salariati in septembrie. Astfel, angajatii din industria petroliera au raportat un castig salarial net de 3.600 de lei (857 de euro), urmati de salariatii din transporturi aeriene, cu 3.354 de lei (798 de euro) si cei din banci, cu 3.248 de lei (773 de euro).
Bancherii au fost depasiti la castiguri si in august de angajatii din fabricarea produselor de cocserie. Cele mai slabe castiguri le-au raportat in septembrie salariatii din hoteluri si restaurante - 795 de lei (190 de euro).
Administratia publica a raportat in septembrie cel mai scazut castig salarial net din 2009, de 1.891 de lei (450 de euro), in scadere cu 1,3% fata de august.
Comparativ cu luna precedenta, in septembrie salariul mediu a avansat cu 0,8%. Cele mai mari cresteri salariale le-au inregistrat angajatii din extractia petrolului si a gazelor naturale (+25%) si cei din extractia minereurilor metalifere (+10,5%). Scaderile cele mai abrupte fata de august s-au inregistrat in fabricarea produselor de tutun (-8%).