Mindrutescu, Oracle: Industria IT din Romania are nevoie de un suporter in Guvern

Autor: Adrian Stefan Seceleanu 04.11.2009

Solutiile IT ar trebui sa joace un rol strategic in modernizarea administratiei din Romania, care ar putea deveni mai eficienta daca ar avea acces mai rapid la date si statistici privind evolutia a diversi indicatori economico-sociali, spune Sorin Mindrutescu, CEO al Oracle Romania, subsidiara locala a celui mai mare producator de soft de business din lume.
Seful Oracle a declarat ca pentru a atinge acest obiectiv, dar si pentru ca Romania sa exploateze la maximum investitiile marilor multinationale IT in tara, o solutie ar putea fi crearea unei pozitii executive pe IT la nivelul guvernului.
"Din punctul meu de vedere, cel mai important lucru ar fi ca la nivelul administratiei centrale, a guvernului sa existe un manager cu functie executiva - care sa fie echivalentul directorului IT din firmele private. IT-ul are nevoie de un suporter la acest nivel, care nu trebuie sa fie legat de un minister", a spus ieri directorul general al Oracle Romania in cadrul conferintei Oracle Day 2009.

Proiectele IT din sectorul public nu au disparut de tot
In alta ordine de idei, Mindrutescu a precizat ca sectorul public ramane un investitor important in IT, chiar daca amploarea proiectelor nu se ridica la nivelul asteptarilor din industrie. Printre clientii Oracle din sectorul public se numara Ministerul Finantelor sau Banca Nationala,
In ceea ce priveste vanzarile Oracle in mediul privat, reprezentantii companiei sustin ca o mare parte dintre serviciile telecom, bancare si ale unor companii de transport se bazeaza pe solutii soft ale gigantului american. Toti marii operatorii telecom de pe piata locala (Orange, Vodafone, Romtelecom, Cosmote, RCS si UPC) folosesc diverse solutii ale Oracle, potrivit lui Sorin Mindrutescu. Unii operatori telecom folosesc Oracle pentru planificarea si executia bugetara, altii pentru facturare, iar altii pentru magazinul online.

Romtelecom: automatizarea activarii serviciilor de date, cu soft Oracle
Florin Zmaranda, director al diviziei de dezvoltare ICT la Romtelecom, a precizat ca operatorul a utilizat solutiile Oracle pentru mai multe proiecte majore desfasurate in cadrul companiei, dintre care unul a avut ca rezultat automatizarea completa a activarii serviciilor de date.
Romtelecom are una dintre cele mai mari infrastructuri IT&C din Romania, cu patru centre de date, peste 300 de servere si 10.000 de calculatoare desktop si portabile, a spus Zmaranda, adaugand ca operatorul are peste 50 de aplicatii de business, dintre care o parte provin de la compania americana. "Oracle este unul dintre cei mai importanti parteneri IT ai Romtelecom", a spus el.
Contract cu Banca Transilvania
Mindrutescu a declarat ca sectorul financiar este unul dintre cei mai buni clienti pentru Oracle si pe piata locala, prezentand ca exemplu un contract semnat recent de Banca Transilvania - cea mai mare banca cu capital majoritar privat romanesc.
Banca Transilvania este prima companie din lume care va instala Exadata Database Machine Version 2 - o combinatie dintre un server Sun si soft Oracle, despre care companiile sustin ca ar fi cea mai rapida solutie pentru stocarea datelor si procesarea tranzactiilor online.
Banca Transilvania a luat decizia de achizitie dupa ce a testat timp de o saptamana, in Marea Britanie, solutia Exadata, iar rezultatele au aratat ca timpul de raspuns a fost de peste patru ori mai mic. "Practic, solutia Sun-Oracle ajuta Banca Transilvania sa ia decizii mai rapid", au spus reprezentantii Oracle. Ei nu au dorit sa ofere detalii privind valoarea contractului. Oracle asteapta la nivel international aprobarile autoritatilor de reglementare pentru preluarea producatorului de servere Sun Microsystems, o tranzactie evaluata la 7,4 miliarde de dolari. Pana la obtinerea aprobarilor cele doua companii raman doua entitati separate, inclusiv in Romania, a spus seful Oracle.

Prea devreme pentru estimari privind veniturile din acest an fiscal
In ceea ce priveste afacerile Oracle in Romania in acest an, Sorin Mindrutescu a evitat sa ofere detalii, sustinand ca inca este prea devreme sa faca estimari. Anul fiscal al Oracle incepe pe 1 iunie.
"Anul trecut Oracle a avut crestere in Romania atat din sectoare traditionale precum cel bancar sau telecom, dar si din sectorul public. Pentru anul curent insa este prea devreme sa facem estimari", a spus el.
In 2007 Oracle a obtinut in Romania un profit net de 10 mil. euro la o cifra de afaceri de 60 mil. euro. Compania nu a publicat datele financiare pe 2008.

Oracle, in cifre

Roland Berger: Vin inca 12 luni grele

Companiile din Romania ar trebui sa se pregateasca pentru inca un an dificil, in conditiile in care "micile cresteri" pe care le vor inregistra unele sectoare anul viitor nu vor putea compensa scaderile puternice din 2009, a declarat in cadrul conferintei Codrut Pascu, managing partner al Roland Berger Romania. "Firmele trebuie sa aiba un plan de back-up pentru a putea raspunde rapid daca situatia se schimba brusc. Anul viitor se va face diferenta intre firmele care au beneficiat de euforia ultimilor 8-10 ani si au crescut fara o baza solida si companiile puternice. Vor supravietui doar companiile care au puterea sa se schimbe, iar pentru acest lucru este nevoie de eficienta si competitivitate. Companiile IT ar putea castiga din acest lucru, intrucat IT-ul poate aduce firmelor acest spor de competitivitate", a spus Pascu.