Asigurarea RCA, mai scumpa cu pana la 35%

Autor: Angela Placinta 04.11.2009

Asigurarea obligatorie de raspundere civila auto (RCA), pe care trebuie sa o incheie fiecare proprietar de autovehicul, se va scumpi si in 2010 cu pana la 35%, dupa ce in anii trecuti preturile au crescut constant.
Asiguratorii spun ca sunt fortati sa majoreze tarifele din cauza cresterii rapide a numarului daunelor, dar si a sumelor maxime asigurate, pe care trebuie sa le plateasca asiguratilor in cazul unui accident. "Preturile cresc in toata piata ca urmare a cresterii limitelor de despagubire si a proiectiilor vizavi de evolutia daunalitatii. Rata daunei pe RCA a crescut neasteptat de mult in ultimul an", explica Marius Onofrei, directorul de comunicare al Allianz-Tiriac, liderul pietei asigurarilor.
Tarifele afisate in prezent pe site-urile asiguratorilor autorizati sa vanda polite RCA arata scumpiri cuprinse intre 3% si 35% pentru clientii persoane fizice pentru 2010, comparativ cu anul acesta, si de 9%-35% pentru clientii companii. Asiguratorii afirma insa ca aceste tarife urmeaza sa fie revizuite si, avand in vedere ca despagubirile cresc, preturile nu se vor reduce. Limitele maxime de despagubire vor creste in 2010 cu 67%, ajungand la 500.000 de euro pentru daune materiale si 2,5 mil. euro pentru vatamari corporale.
Dintre companiile care si-au publicat tarifele pentru asigurarea RCA in 2010, cea mai mare majorare se vede la Asirom, in medie cu 35% fata de 2009 (in calcul au fost luate masinile cu o capacitate cilindrica a motorului de 1.201-1.400 de centimetri cubi si cele cu o capacitate de 1.601-1.800 de centimetri cubi).
"Sunt tarife agreate mai demult, acum asteptam norme noi de la Comisia de Supraveghere a Asigurarilor cu privire la emiterea electronica a politelor si cu privire la bonus-malus si atunci vom reevalua tarifele", spune Catalin Stroe, directorul de vanzari al Asirom.
Potrivit CSA, incepand cu 2010 asiguratorii vor emite polite RCA numai in format electronic si vor stabili tarifele in baza sistemului bonus-malus, in functie de cate accidente a avut clientul in ultimii ani, informatii care vor fi disponibile intr-o baza de date pe care o vor putea accesa asiguratorii. Practic, asiguratorii stabilesc o prima de baza la care pot aplica reduceri pentru clientii fara daune sau scumpiri chiar si de trei-patru ori pentru cei cu multe accidente.
Nu este sigur insa ca sistemul bonus-malus va fi utilizat chiar din ianuarie 2010. In prezent, multe companii de asigurari se bazeaza pe segmentarea tarifelor in functie de varsta clientului, vechimea permisului de conducere, zona in care locuieste, starea civila si alte elemente. Politele RCA, alaturi de cele Casco, sunt cel mai important business al firmelor de asigurari.
De obicei, companiile incearca sa atraga clienti pe segmentul RCA pentru a le vinde ulterior si alte polite, cum ar fi cele de locuinte sau de sanatate.
"Noi avem in prezent un tarif de baza de 300 de lei, la care se poate aplica o reducere maxima de 25% sau o crestere in functie de tipul masinii, varsta soferului, experienta in trafic si alte criterii. Pentru 2010 tariful de baza este cu 10% mai mare, de 330 de lei. Asigurarile RCA se numara printre principalele cauze ale pierderilor la nivelul pietei asigurarilor", afirma Marius Onofrei de la Allianz-Tiriac.
Incepand cu 2005 asigurarile RCA se incheie pe an aniversar, adica pe 12 luni, nu pe an calendaristic (pana in decembrie), ceea ce inseamna ca o polita incheiata luna aceasta cuprinde doua luni la tariful din 2009 si zece luni la cel din 2010.
Directorul de vanzari al Asirom considera ca in urmatorii ani criteriile de segmentare a clientilor vor fi utilizate tot mai putin, iar asiguratorii se vor baza numai pe istoricul daunelor.
"Ideal ar fi sa vedem istoria daunelor pe 5-7 ani in urma. Acum datele referitoare la amenzile luate de soferi sunt confidentiale, dar normal ar fi sa le putem accesa pentru a vedea profilul de risc. E ca la asigurarea de viata, unde clientii isi dau acceptul sa le consultam doctorul pentru a vedea care este starea lor de sanatate si in functie de aceasta sa putem stabili prima", explica Stroe.