ING Bank: deciziile BNR intarzie relansarea economiei si vor agrava somajul. Cum comentati?

Autor: Liviu Chiru 04.11.2009

Bancherii spun ca tendinta de scadere a dobanzilor la creditele in lei se opreste pana la anul.



Atat companiile, cat si populatia vor avea de suferit, iar somajul va creste si mai mult in urma deciziei BNR de a suspenda reducerea dobanzii-cheie, pentru ca astfel creditele nu se vor mai ieftini, iar impactul final va fi incetinirea economiei pe mai multe trimestre, sustine ING Bank Romania.
In acelasi timp, un bancher care a cerut protectia anonimatului se declara "foarte derutat" de politica "disproportionat de restrictiva a BNR" pentru o economie in recesiune.
"La un an de la inceputul crizei mentii un cost administrativ aditional (prin rezervele minime obligatorii, n. red.) de 1,5%. Problema e ca am incuraja cererea interna? Ne temem de un 0,5% in plus la inflatie si nu ne uitam la somaj? Sunt foarte derutat." El considera ca prin aceasta abordare BNR nu face decat sa reorienteze clientii spre creditele in valuta, care raman mult mai ieftine.
"Aceasta decizie va duce la cresterea dobanzilor pe piata interbancara - mai ales a celor pe termen lung, care luau in calcul o relaxare a politicii monetare -, ceea ce inseamna ca dobanzile la creditele pentru clienti nu vor mai scadea, iar asta va incetini activitatea economica pentru mai multe trimestre daca dobanzile mari persista. Drept urmare, atat companiile, cat si populatia vor avea de suferit, iar somajul va creste mai mult decat se anticipa", spune Nicolaie Alexandru-Chidesciuc, economistul-sef al ING Bank. El subliniaza ca BNR mentine o politica monetara restrictiva, desi Romania se confrunta cu o scadere a economiei mult mai profunda comparativ cu alte tari din regiune care au un regim de curs flexibil.
Radu Ghetea, presedintele CEC Bank si al Asociatiei Romane a Bancilor, sustine ca dobanzile la depozitele in lei ar trebui sa ramana pe palierul de o singura cifra, astfel incat creditele sa nu se scumpeasca. "Cred in continuare ca dobanda la depozite trebuie sa fie la o singura cifra daca vrem sa facem ceva. Noi o sa mergem pe politica asta. Pot fi insa si reactii imediate. Anul trecut pe vremea asta unele banci au reactionat imediat si au mers cu dobanda pana la 28% pe an. Unele banci vor reactiona foarte repede - 'bancile de trezorerie', care nu urmaresc creditarea, ci sa faca profit", spune Ghetea.
Claudiu Cercel, director general adjunct al BRD, considera ca probabilitatea unor noi cresteri ale dobanzilor la depozitele in lei nu este neglijabila "daca nu vor fi intreprinse masuri credibile in zona deficitului bugetar". "Este foarte greu de crezut ca in urmatoarele luni pot avea loc scaderi de dobanda in conditiile unui necesar in crestere de finantare a deficitului bugetar." BNR ramane cu cea mai ridicata dobanda din regiune, de 8% pe an, dobanda real pozitiva a pietei (peste rata inflatiei) fiind de 6-7 puncte procentuale.