Creditorul american US Bancorp creste rapid adunand ce e mai bun din ruinele rivalilor care nu au supravietuit crizei financiare

Autor: Cristina Rosca 05.11.2009

Criza economica actuala nu reuseste doar sa scufunde companii pana nu de mult considerate colosi in sectorului lor de activitate, ci de asemenea naste castigatori, iar din aceasta categorie face parte si US Bancorp.



US Bancorp, banca cu sediul in Minneapolis, care se extinde intr-o perioada dificila pentru sectorul financiar, a fost de acord sa achizitioneze luna trecuta noua banci inchise de organismele de reglementare, dupa ce sub efectul crizei financiare acestea nu si-au mai putut continua activitatea.
Banca din Minneapolis a fost de acord sa preia toate depozitele si mai mult, toate activele acestor banci, aflate in California, Texas, Arizona si Illinois, potrivit Federal Deposit Insurance Corp (FDIC). Creditorul isi imbogateste portofoliul cu filiale, achizitioneaza depozite si incearca sa castige cota de piata in sectorul ipotecar.
"Aceasta tranzactie este in concordanta cu strategia noastra de crestere, pe care am prezentat-o de multe ori in trecut", a spus Rick Hartnack, vicepresedinte al unitatii de servicii bancare pentru persoane fizice in cadrul US Bancorp. "Noi consideram de asemenea ca acest tip de achizitii reprezinta un mijloc efecient de a majora" baza de capital a bancii.
Aceasta ultima tranzactie i-a adus companiei 153 de filiale, cu active combinate in valoare de 19,4 mld. dolari (13 mld. euro) si depozite de 15,4 mld. dolari (10,3 mld. euro), potrivit FDIC.

Politica de achizitii a adus Bancorp unde este astazi
Raliul achizitiilor nu a inceput insa acum. Banca, una dintre cele mai mari zece din Statele Unite, a cumparat la sfarsitul lui 2008 operatiunile bancare ale bancilor Downey Savings & Loan si PFF Bank & Trust din California, care s-au prabusit, iar la inceputul lunii octombrie a acestui an creditorul a achizitionat si filialele si depozitele in valoare de 800 mil. dolari (538 mil. euro) ale bancii BB&T Corp. din Nevada.
US Bancorp, cu active in valoare de 265 mld. dolari (178 mld. euro), este cea de-a sasea banca comerciala ca marime din Statele Unite. Banca detine 2.851 de filiale si 5.175 de ATM-uri si ofera clientilor sai - persoane fizice, companii sau institutii - servicii si produse bancare, ipotecare, de brokeraj, asigurari, investitii si fonduri mutuale. Desi nu detine filiale in toate statele din SUA, US Bancorp este prezenta in douazeci de state din regiunea central-vestica si vestica si deserveste 15,8 milioane de clienti. Grupul detine operatiuni si in Canada si Europa.
Banca a rambursat in luna iunie statului 6,6 mld. dolari (4,4 mld. euro) pe care i-a primit prin intermediul Troubled Asset Relief Program si a anuntat ca profitul din trimestrul trei al acestui an a crescut cu 4,7% comparativ cu perioada similara a anului trecut, pe fondul comisioanelor obtinute din tranzactiile de la ATM-uri si din mortgage banking (operatiuni ipotecare).
Profitul US Bancorp in perioada iulie-septembrie a fost de 603 milioane de dolari (406 milioane de euro), respectiv 0,30 dolari (0,20 euro) per actiune, in crestere cu 28% fata de cele trei luni anterioare, cand a fost de 471 milioane de dolari (317 mililioane de euro).

US Bancorp a ramas in fiecare trimestru pe plus
"US Bancorp s-a remarcat ca unul dintre 'castigatorii' crizei - reusind sa se mentina pe profit in fiecare trimestru, sa returneze banii primiti prin intermediul TARP si sa isi intareasca pozitia prin achizitiile de institutii bancare si non-bancare", a spus John McDonald, analist in cadrul companiei de cercetare Sanford Bernstein.
In pofida evolutiei pozitive a rezultatelor financiare si a achizitiilor facute in vederea cresterii pe piata din Statele Unite, actiunile companiei s-au depreciat cu 99 de centi, respectiv 4%, pana la 23,22 dolari (15,9 euro), dupa ce compania a anuntat ca va cumpara cele noua banci.
In ceea ce priveste evolutia actiunilor in ultimele 12 luni, acestea continuau sa aiba la sfarsitul lunii octombrie un pret cu 19% mai mic fata de perioada similara a anului trecut in pofida cresterilor importante postate de bursele din toata lumea dupa minimul din martie. Dupa ce in martie pretul unei actiuni coborase la 8,82 dolari (5,93 euro), in tandem cu pietele bursiere, acestea au inceput sa isi revina recuperand cea mai mare parte a pierderilor.
US Bancorp, cu aproximativ 58.000 de angajati, venituri de 20,07 mld. dolari (13,9 mld. euro) si un profit de 2,94 mld. dolari (1,97 mld. euro) in 2008, a fost pozitionata pe locul 129 in topul din acest an al Fortune 500 Companies si a fost aleasa de catre revista Euromoney drept "Cea mai buna banca din Statele Unite".
US Bancorp de astazi a fost creata in 1999 prin fuziunea companiilor financiare Firstar Corporation din Milwaukee, Wisconsin, si Star Bank din Cincinnati, Ohio. Dupa doar cinci luni Firstar a inceput seria de achizitii, care a continuat pana in 2001, cand a avut loc ultima tranzactie importanta, Firstar preluand participatia majoritara in cadrul US Bancorp. Banca a pastrat numele si sediul US Bancorp.
Originile US Bancorp merg insa mai departe in timp, pana in 1891, cand a fost infiintata United States National Bank of Portland, cea care a pus bazele bancii de astazi.

Cronologie:
1891: Este fondata United States National Bank of Portland.
1929: United States National Bank of Portland devine United States National Bank of Oregon.
1968: United States National Bank este reorganizata sub denumirea de US Bancorp.
1999: Firstar Corporation din Milwaukee, Wisconsin, si Star Bank din Cincinnati, Ohio, fuzioneaza.
2001: Firstar preia participatia majoritara in cadrul US Bancorp.
2001: Compania infiintata prin fuziunea Firstar si Star Bank va prelua sediul si numele US Bancorp.
2008: US Bancorp cumpara operatiunile bancare ale Downey Savings & Loan si PFF Bank & Trust din California.
2009: Creditorul achizitioneaza BB & T Corp. din Nevada si alte noua banci inchise de organele de reglementare.