Firmele de leasing vand mii de bunuri recuperate: masini, iahturi si chiar cuptoare

Autor: Angela Placinta 05.11.2009

Majoritatea firmelor publica pe site-urile lor ofertele, iar unele au infiintat chiar site-uri speciale pentru revanzare. Numarul total de recuperari a sarit de 10.000 de bunuri.



Companiile de leasing incearca sa revanda mii de bunuri recuperate de la clientii cu probleme financiare, care nu si-au mai putut plati ratele, avand in oferta de la masini si camioane pana la iahturi, vile, cuptoare de bucatarie sau echipamente pentru saloane de infrumusetare.
De la inceputul acestui an finantatorii s-au confruntat cu un val de recuperari de bunuri, in special masini, care stau acum in parcari in toata tara, asteptandu-si cumparatorii.
"Numarul de recuperari s-a mai temperat, nu mai e la fel ca la inceputul anului, s-au mai curatat portofoliile de clienti. La companiile generaliste, asa cum suntem noi, autoturismele sunt preponderente in oferta de bunuri recuperate. In general, clientii care nu si-au putut plati ratele sunt intreprinderile mici si mijlocii, iar lucrurile s-au intamplat in lant: daca a picat societatea de constructii, a picat si distribuitorul de materiale si asa mai departe", spune Claudiu Stanescu, directorul general al BCR Leasing, a doua companie din aceasta piata la sfarsitul anului trecut.
Compania a infiintat un site specializat pentru revanzare, iar oferta sa de bunuri recuperate numara nu mai putin de 430 de masini, camioane, diverse echipamente sau ATV-uri.
Un ATV, de exemplu, costa intre 1.900 si 3.000 de euro, iar cea mai ieftina masina, un Chevrolet Spark din 2008 cu 26.000 de kilometri la bord costa 3.500 de euro (preturile includ TVA). Cea mai scumpa masina scoasa la revanzare de BCR Leasing este un Chrysler 300 din 2005, cu un rulaj de 41.000 de kilometri, la pretul de 22.000 de euro.
Printre companiile cu cel mai mare numar de bunuri recuperate se numara Afin Leasing (1.200), VB Leasing (1.170), Impuls Leasing (750) si BCR Leasing (430). Nu toate companiile publica insa oferta de bunuri recuperate pe site-urile lor, astfel incat numarul real de recuperari la nivelul intregii piete nu este cunoscut. Potrivit unor estimari, acesta a trecut deja de 10.000 de unitati. Datele centralizate de ZF de pe site-urile firmelor de leasing mari si medii arata un numar total de peste 6.100 de bunuri recuperate.

Un iaht isi cauta cumparator
Printre miile de masini si camioane recuperate de finantatori se gaseste si un iaht. Pe site-ul TBI Leasing este scoasa la vanzare ambarcatiunea de tip Bavaria 37 Cruiser, de un an vechime, la pretul de 79.000 de euro (TVA inclusa). Pentru a face o comparatie, pe site-ul boatmach.com aceeasi ambarcatiune, dar fabricata in 2007, este scoasa la vanzare in Mallorca la pretul de 99.000 de euro.
TBI Leasing are peste 350 de bunuri recuperate, din care 270 de autovehicule, iar restul echipamente si imobile. Compania are la vanzare chiar si echipamente de bucatarie (cuptoare, vitrine frigorifice), pentru saloane de frumusete sau pentru spalatorii. Printre companiile cu cele mai mari oferte de masini second-hand se numara si Tiriac Leasing, unde se gasesc cele mai scumpe masini recuperate.
Compania are in oferta un Rolls- Royce Phantom din 2008 la pretul de 285.700 de euro (fara TVA) si un Maybach din 2007 la pretul de 260.500 de euro. De asemenea, printre cele peste 270 de masini recuperate de Tiriac Leasing se gaseste si un Lamborghini Gallardo de un an vechime la pretul de 147.000 de euro. Un Lamborghini Gallardo, dar din 2006 si cu un rulaj de 16.000 km, vinde si Credit Europe Leasing la pretul de 120.000 de euro (include TVA).
Mai multe firme de leasing de pe piata locala au oprit activitatea de finantare pentru a se ocupa de revanzarea bunurilor recuperate, potrivit informatiilor din piata. Pe site-ul Marfin Leasing, de exemplu, este prezentata o lista de 180 de bunuri recuperate si nicio oferta de finantare. Marfin are la revanzare chiar si imobile, cel mai scump fiind un spatiu comercial din Braila, la pretul de 705.000 de euro (fara TVA).