Industria maghiara face pasi timizi catre iesirea din recesiune

Autor: Catalina Apostoiu 05.11.2009

Rata de scadere a productiei industriale a Ungariei s-a redus in luna septembrie, generand sperante ca tara ar putea incepe sa depaseasca cea mai severa recesiune din ultimii 18 ani, scrie Bloomberg.
Productia industriala a scazut cu 15% fata de aceeasi luna a anului trecut, cel mai redus declin din noiembrie 2008, dupa o scadere de 19,8% inregistrata in luna august, se arata intr-un raport preliminar al biroului de statistica maghiar.
Media estimarilor a opt economisti chestionati de Bloomberg indica o scadere de 17,9%. Productia a consemnat o crestere de 3,7% fata de luna august.
Economia maghiara s-ar putea contracta cu 6,7% in acest an, conform guvernului, in conditiile in care exportatorii, incluzand diviziile locale ale producatorului de componente auto Denso si Suzuki Motor, si-au redus productia pentru a face fata cererii mondiale in scadere. Guvernul se asteapta ca economia sa atinga limita de jos in trimestrul trei sau patru. "Putem spune ca situatia s-a imbunatatit", a declarat statisticianul Ildiko Miko.
Declinul productiei de automobile, care reprezinta aproape o cincime din productia industriala, a incetinit in septembrie fata de aceeasi luna a anului anterior, a declarat Miko.
Guvernul primului-ministru Gordon Bajnai mizeaza pe redresarea cererii din Germania si Franta, principalele piete de export pentru Ungaria, pentru a pune capat recesiunii.
Guvernul se asteapta ca economia maghiara sa se contracte in continuare, cu o rata anuala de 0,9% anul viitor, inainte de a reveni pe crestere in 2011.