Catalin Chelu ia Alprom Pitesti si vrea si alte achizitii

Autor: Diana Tudor Stoica 05.11.2009

Omul de afaceri Catalin Chelu, principalul actionar al producatorului de componente auto Altur Slatina, a preluat 51,7% din actiunile fabricii de mobila Alprom Pitesti si sustine ca intentioneaza sa faca si alte achizitii in industria mobilei in viitorul apropiat.
"Intentionez sa mai fac si alte achizitii in acest domeniu. Este o piata care scade in prezent, dar asta nu inseamna ca nu exista oportunitati de dezvoltare pe viitor, dupa ce piata imobiliara isi va reveni", a declarat Catalin Chelu.
Chelu, 41 de ani, este unul dintre cei mai puternici investitori de pe piata de capital, cu o avere de cateva zeci de milioane de euro. El nu a dorit sa spuna insa daca aceasta tranzactie va avea loc pana la finalul acestui an sau in 2010.
Chelu a achizitionat 51,7% din actiunile Alprom Pitesti in vara acestui an prin intermediul companiilor Vulturul Comarnic, Altur Slatina, Aprico Consult Galati si Fartexim Galati, prin cumpararea actiunilor detinute de salariati in urma privatizarii prin MEBO. Un pachet de 43% din titlurile producatorului de mobila au fost achizitionate de compania Financiar Urban, controlata de omul de afaceri argesean Gheorghe Vasai.
Catalin Chelu nu a precizat suma pe care a platit-o pentru a intra in posesia pachetului majoritar de actiuni al Alprom. "Deocamdata nu pot sa spun acest lucru, doar ca investitia a fost realizata atat prin fonduri proprii, cat si prin credit bancar. Alprom are o valoare imobiliara foarte mare, insa dezvoltarea afacerii este prima prioritate, de aceea vrem sa crestem capacitatea de productie", a adaugat el.
Compania a inregistrat anul trecut afaceri de 11,6 milioane de euro, in scadere cu aproximativ 50% fata de rezultatele din 2008, si pierderi de 1,7 milioane de euro, potrivit datelor Ministerului de Finante. Aproximativ 70% din vanzarile companiei sunt generate de exporturi.
Alprom Pitesti se numara printre cei mai mari jucatori din industria mobilei alaturi de companii ca Mobexpert, Elvila, IKEA, Italsofa, Sortilemn, Staer, Lemet, Plimob, si Silvarom.
Piata interna de mobila ar putea sa scada cu 30% anul acesta, in conditiile in care in primele sase luni declinul a fost de circa 25%, potrivit estimarilor Asociatiei Producatorilor de Mobila din Romania.
In primele sase luni ale acestui an, piata interna de mobila a atins valoarea de 431,2 milioane de euro, cu 26,2% mai putin comparativ cu intervalul similar din 2008.
In ceea ce priveste numarul de angajati, industria mobilei a pierdut 9% din personal in 2008, tendinta care s-a mentinut si la jumatatea anului, cand pentru producatorii de mobila lucrau cu 16.300 mai putini oameni. La nivelul industriei activeaza 3.800 de firme.