Basescu si opozitia negociaza de ochii televiziunilor un guvern fara sanse

Autor: Doina Anghel 05.11.2009

Presedintele Traian Basescu a inceput aseara seria consultarilor obligatorii, dar si inutile, cu partidele pentru desemnarea noului premier, dupa ce Parlamentul a respins miercuri cabinetul propus de Lucian Croitoru. Constitutia prevede ca presedintele poate desemna un premier dupa consultarile cu partidele, iar acesta isi va negocia o majoritate in Parlament.
Discutiile au insa un grad mare de inutilitate, de vreme ce presedintele si partidele de opozitie au in continuare opinii ferme si contrarii: Basescu nu-l vrea premier pe Klaus Iohannis, pentru care insista PSD, PNL, UDMR si minoritatile nationale.
Ce sanse sunt, in aceste conditii, sa avem un guvern instalat oficial la Palatul Victoria pana in alegeri, in locul interimarilor lui Emil Boc, care au fost demisi in Parlament in urma cu aproape o luna? "Sansele depind in acest moment de disponibilitatea partidelor politice de a respecta regulile democratiei si constitutia si de asemenea de gradul de responsabilitate al liderilor partidelor implicati in campanie", afirma,Ê intr-o nota foarte oficiala, consilierul prezidential Sebastian Lazaroiu, sfatuitorul presedintelui pe probleme politice.

Nici Blaga nu mai crede in minuni
In tabara lui Basescu e limpede ca sansele ca un nou Guvern sa fie investit sunt aproape egale cu zero in ciuda apelului "prietenesc" de ieri al sefului statului ca liberalii sa fie de acord sa faca Guvernul cu PD-L, renuntand la Iohannis pentru un premier democrat-liberal.
Secretarul general al PD-L Vasile Blaga a declarat ca e putin probabil ca pana dupa 7 decembrie sa se schimbe ceva. "Am spus inca din campania electorala de la alegerile parlamentare, eu mi-as fi dorit o guvernare cu PNL.(...) Pentru ca nu aveam nicio incompatibilitate in a construi un program de guvernare. Cu ei nu am discutat niciodata despre cota unica, TVA. Eu mi-as fi dorit o guvernare cu PNL si nu vad de ce nu am guverna alaturi de ei", a spus Blaga, afirmand ca lucrurile sunt mai complicate pana pe 7 decembrie, deoarece PNL are un candidat la presedintie.

Basescu face din nou curte liberalilor
Seful statului a incalzit atmosfera ieri de la prima ora afirmand intr-un interviu la Realitatea FM ca optiunea sa va fi un Guvern PD-L-PNL, cu premier democrat-liberal, daca liberalii renunta la exigenta de a desemna premierul.
"In mod categoric, optiunea mea va fi un guvern de dreapta, PDL-PNL, daca PNL va renunta la exigenta de dupa alegeri de a da primul-ministru, cu un premier care sa reprezinte partidul cu cele mai multe mandate in Parlament", a declarat Traian Basescu.
El a afirmat ca dizolvarea Parlamentului - pas la care s-ar ajunge daca un al doilea Guvern, dupa cel al lui Croitoru, ar fi respins de Legislativ - reprezinta un mecanism de deblocare a crizelor politice si a mai spus ca nu ar fi de dorit sa se ajunga la alegeri anticipate, pentru ca Romania nu mai poate suporta inca un scrutin.
Sansele pentru ca un astfel de Guvern sa poata intra in paine pana in alegeri sunt aproape nule, pentru ca partidele sunt angajate cu toate fortele in cursa electorala si teoretic oricare dintre cei trei candidati ai principalelor formatiuni politice - Traian Basescu - PD-L, Mircea Geoana - PSD si Crin Antonescu - PNL - are sanse sa castige prezidentialele. Apropiatii lui Basescu vorbeau saptamanile trecute de un fel de "armistitiu" de o luna intre partide pentru ca premierul sa fie desemnat de cine va fi investit presedinte dupa 6 decembrie, pentru a se evita o situatie scandaloasa, daca unele calcule electorale de acum nu se vor potrivi cu rezultatele prezidentialelor.
Ramane de vazut masura in care propunerea care urma sa fie formulata aseara la Cotroceni de presedinte va fi primita de partide.

Geoana - Antonescu fac zid la avansurile presedintelui
Inaintea consultarilor oficiale, Antonescu si Geoana au respins pe un ton categoric propunerea lui Basescu privind formarea unui guvern PD-L - PNL, luarile lor de pozitie inclinand catre deznodamantul cel mai putin dorit in afara ringului electoral: mentinerea guvernului interimar Boc pentru inca o luna, timp in care bugetul de stat si masuri importante necesare in contextul dezastrului din economie raman in suspensie.
"Sunt tot mai convins ca Basescu are un singur plan. Boc, Blaga, Videanu, Udrea sa ramana la butoane pana la alegerile prezidentiale. De aceea fac apel inca o data sa mai rezistam patru saptamani, cinci ani au trecut greu, nu mai e mult si apoi vom putea da Romaniei Guvernul pe care il merita", a spus Geoana la o reuniune electorala la Buzau. El l-a acuzat pe Basescu ca doar mimeaza consultarile cu partidele.
La randul sau, presedintele liberalilor, Crin Antonescu, a mentionat ca exclude orice fel de alianta sau intelegere cu PD-L atat timp cat e condus de Traian Basescu. "Cu PD-L, atata vreme cat e condus de Traian Basescu, de la Cotroceni sau din Modrogan, si acum si dupa alegeri. (...) Le spun inca o data sa-si ia gandul si spun foarte limpede ca eu, in calitatea mea de om politic si presedinte al PNL, mi-am mentinut intotdeauna cu consecventa si fermitate afirmatiile si pozitiile", a afirmat Antonescu.
"Intre mine, Crin Antonescu, presedinte al PNL, si PNL condus de mine si PD-L condus de Traian Basescu de la Cotroceni si din Modrogan, orice intelegere politica este exclusa. Pentru ca am fost aliati, pentru ca Traian Basescu a distrus aceasta alianta, pentru ca s-a comportat necinstit in raporturile cu noi si pentru ca in acest moment preocuparea noastra este legata de viitorul Romaniei, iar Basescu nu este un personaj de viitor in Romania", a mai spus liberalul.

Meandrele constitutionale