Isarescu explica astazi de ce a mentinut dobanda la 8%

Autor: Liviu Chiru 05.11.2009

Guvernatorul Mugur Isarescu prezinta astazi oficial noua conducere a BNR si atributiile repartizate celor doi viceguvernatori, precum si raportul asupra inflatiei, care contine cele mai noi prognoze ale bancii centrale privind evolutia economiei.
Astfel, Isarescu va explica in detaliu argumentele care au condus la decizia BNR de a nu reduce dobanda-cheie, mentinand-o la 8% pe an, chiar in conditiile in care inflatia anuala a coborat la 4,94% in septembrie, iar in economie se resimte o lipsa acuta de cerere de consum.
BNR organizeaza astfel de conferinte de presa de fiecare data cand este aprobat un nou raport asupra inflatiei, iar explicatiile guvernatorului se intind de obicei pe durata mai multor ore. De asemenea, BNR va prezenta astazi si atributiile celor doi viceguvernatori - Cristian Popa, aflat la al doilea mandat, si Bogdan Olteanu, nou numit de Parlament, din partea PNL. Cristian Popa a fost responsabil in mandatul trecut de coordonarea politicii monetare, de numele sau legandu-se adoptarea regimului actual de politica monetara - tintirea inflatiei.
Totodata, este interesant de aflat cum vede BNR evolutia economiei, in conditiile in care a decis sa nu ofere stimulente suplimentare pentru creditare, mentinand dobanda la 8%, cel putin pana la urmatoarea sedinta, programata pentru 5 ianuarie 2010.
Chiar BNR admitea in comunicatul publicat dupa sedinta de politica monetara, care a avut loc la inceputul acestei saptamani ca pe termen scurt dobanzile la care bancile isi ofera efectiv finantari intre ele ar putea ramane sensibil peste dobanda-cheie, de 8% pe an, in conditiile in care nevoile de finantare a deficitului bugetar sunt ridicate, iar Ministerul Finantelor se imprumuta din nou agresiv de pe piata.
"Se crease imaginea ca orice deficit bugetar, oricat de mare, poate fi finantat. Prin decizia BNR (de a mentine dobanda la 8% - n.r.), statul va fi fortat sa isi ajusteze cheltuielile, pentru ca nu va putea sa le finanteze", spune Lucian Anghel, economistul-sef al BCR.
Decizia BNR de a mentine dobanda de referinta la nivelul de 8% a fost aspru criticata de reprezentantii ING Bank Romania, care sustin ca atat companiile, cat si populatia vor avea de suferit, iar somajul va creste si mai mult in urma deciziei BNR, pentru ca astfel creditele nu se vor mai ieftini, iar impactul final va fi incetinirea economiei pe mai multe trimestre.

Ce au comentat cititorii ZF pe www.zf.ro

Ovidiu: "Atata timp cat bancile se imprumuta intre ele la dobanzi apropiate de EURIBOR, dar imprumuta persoanelor fizice si juridice bani la dobanzi in zona "...sprezece", in timp ce au atras banii populatiei cu dobanzi de sub 5%, este o marlanie din partea lor sa aiba asemenea pretentii. Cat timp avem un guvern care poate sa imprumute de la banci mai mult decat pot imprumuta clientii obisnuiti, bancile sunt pe pozitii de forta: au banii din depozite ieftine si-i dau statului scump fara riscuri".

Cristian: "BNR intarzie nejustificat relansarea economiei, mai mult, franeaza din motive puerile cum ar fi rata de indatorare a populatiei. De cand se ocupa o banca centrala de acest lucru? A invins BNR inflatia, asigura cresterea PIB-ului? Rata somajului e in scadere? Acestea sunt obiectivele BNR, si nu rata de indatorare a populatiei. Curaj BNR, scadeti dobanzile, relansati creditarea, consumul, exportul!".

Vali: "Este real si fundamentat ceea ce sustin acesti domni de la ING... Oamenii simpli angajati si oameni simpli care au si ei o firma vor plati cu varf si indesat circul si luptele de orgolii din politica romaneasca".