Adamescu incearca sa puna pe picioare Flamingo cu cel mai tanar CA de pe Bursa

Autor: Alexandru Anghel 05.11.2009

Omul de afaceri Dan Adamescu a preluat controlul Consiliului de Administratie (CA) al Flamingo International (FLA) dupa ce in noul consiliu de administratie au fost alesi patru membri propusi de firmele Astra Asigurari si Nova Trade, prin care detine aproape 20% din actiunile retailerului electroIT.
Noii membri ai consiliului de administratie sunt Alexander Adamescu, fiul omului de afaceri, care a fost presedinte al CA din septembrie pana in prezent, Ovidiu Botocan, consilier juridic al Unirea Shopping Center, Adrian Olteanu, director general adjunct al Flamingo, Nicoleta Teodorescu, director juridic al Astra Asigurari, si Sorin-Nicolae Manea, care a fost propus de Midfair Management, firma care a achizitionat in septembrie 22% din actiunile Flamingo.
Administratorii au mandate de trei ani si nu vor fi remunerati pentru activitatea lor in aceasta functie, conform deciziei actionarilor. La AGA au participat actionari care detin 49,3% din capitalul companiei.
Fostii membri ai consiliului au fost revocati, astfel ca in noua formula nu se regasesc Dragos Cinca, fondatorul companiei, si principalul actionar oficial cu o participatie de 27%, Dragos Simion, fostul presedinte al companiei si Stefan Treiber, directorul general interimar, care l-a inlocuit in luna august pe Jiri Rizek. Pe lista propusa pentru consiliul de administratie nu s-a regasit nici Alexandru Ion Tiriac, care detine peste 5% din actiunile Flamingo.
In cadrul primei sedinte a noului Consiliu de Administratie din 4 noiembrie Adrian Olteanu, 29 de ani, a fost numit in functia de presedinte al consiliului, el fiind din vara acestui an si director general adjunct al retailerului.
"Noua structura a Consiliului de Administratie reflecta schimbarile petrecute in cadrul Flamingo International in ultima perioada de timp, modificari menite a revitaliza compania si a o pregati pentru un nou ciclu de dezvoltare", a declarat Olteanu. El a detinut anterior functia de director de operatiuni al Flamingo.
Care sunt prioritatile noului CA
Saptamana aceasta retailerul a anuntat semnarea unui acord cu ING Bank, principalul creditor al companiei, prin care urmeaza sa restructureze datorii financiare de 17,5 mil. euro.
Detaliile operatiunii urmeaza sa fie stabilite in urmatoarele doua luni si jumatate, masura facand parte din planul de restructurare financiara pus in aplicare inca din primul semestru. Pentru refinantarea companiei actionarii au pus la punct si o emisiune de obligatiuni in valoare de 7 mil. euro, care ar urma sa fie lansata pana la finele anului.
Datoriile retailerului se cifrau la finalul anului trecut la 23,5 mil. euro, din care 6,6 mil. euro erau credite la Unicredit Tiriac Bank. In primul semestru din 2009 Flamingo a raportat pierderi de 5,5 mil. euro, in contextul in care vanzarile s-au redus cu 40%, la 44,2 mil. euro, confruntandu-se cu probleme mari de finantare.
"Dezvoltarea Flamingo se bazeaza pe sprijinul tuturor partenerilor de business - actionari, banci, furnizori sau proprietari de spatii comerciale, care au acceptat invitatia noastra de a avea o abordare comuna, marcata uneori de concesii semnificative din partea ambelor parti, pentru a putea depasi impreuna aceasta perioada de criza", a spus Olteanu.
In cursul verii principalii actionari s-au implicat in conducerea companiei si impreuna cu echipa de management au renegociat contractele cu principalii parteneri. Astfel, Adamescu si Cinca au renegociat contractele cu 40 de furnizori, trei banci - ING, Unicredit si BRD - si 10 proprietari de spatii comerciale.
Actiunile Flamingo continua sa se tranzactioneze pe Bursa la preturi cu circa 50% mai mici decat in urma cu un an, ultima cotatie fiind de 0,029 lei. Capitalizarea companiei este de 5,25 milioane de euro.