Cele mai importante evenimente de astazi

Ziarul Financiar 05.11.2009

1. Finantele au respins toate ofertele pentru titluri de stat: Bancile cer dobanzi mai mari iar ministerul nu vrea sa plateasca. Ministerul Finantelor a respins astazi toate ofertele de cumparare ale bancilor la licitatia de titluri cu scadenta pe 5 ani, considerand pretul inacceptabil. Valoarea programata a emisiunii a fost de 950 mil. lei, iar volumul total al cererii a fost de aproape 1,5 mld. lei.

Cea mai recenta licitatie organizata de MFP pentru obligatiuni cu scadenta la cinci ani a avut loc pe 8 octombrie, cand MFP a imprumutat 861,83 milioane de la banci, la un randament mediu de 9,98% pe an, peste cel de la licitatia anterioara pentru astfel de titluri.

2. Basescu a promulgat legile salarizarii unitare si reducerii cheltuielilor in institutii publice. Presedintele Traian Basescu a promulgat, joi, legile privind salarizarea unitara si rationalizarea cheltuielilor publice.

Potrivit unui comunicat al Presedintiei, Basescu a semnat decretul pentru promulgarea Legii privind reorganizarea unor autoritati si institutii publice, rationalizarea cheltuielilor publice, sustinerea mediului de afaceri si respectarea acordurilor-cadru cu Comisia Europeana si Fondul Monetar International.

3. Cosmote trece iar pe pierderi operationale, veniturile Romtelecom dau inapoi cu 5 ani. Cosmote Romania, numarul trei pe piata de telefonie mobila, a revenit pe pierdere operationala dupa ce in T2 2009 anuntase primul sau rezultat pozitiv, un castig de 300.000 de euro. Astfel, in T3 Cosmote a inregistrat o pierdere de operationala de 4,2 mil. euro - totusi un rezultat mai bun fata de pierderile de 6 mililoane de euro inregistrate in T3 2008.

Profitul operational al Cosmote Romania inainte de depreciere si amortizare a fost de 19,1 mil. euro in T3, un rezultat mai bun decat cel inregistrat anul trecut insa in scadere fata de cel din al doilea trimestru din 2009. In T2 2009 Cosmote Romania anuntase un profit operational inainte de depreciere si amortizare de 22,8 mil. euro.

Veniturile Cosmote au ajuns la 107,4 mil. euro, cu 24% mai mari decat in perioada similara din 2008, dar in crestere usoara fata de T2 2009. Astfel veniturile din T3 2009 au fost mai mari cu 2,4 mil. euro decat cele din T2.

Veniturile Romtelecom au coborat cu 7,2% in primele noua luni, la 609,4 milioane euro, declin cauzat in principal de scaderea de 15% a incasarilor pe segmentul de voce. Romtelecom a inregistrat venituri de 656,4 milioane euro in perioada similara a anului trecut.

Profitul OIBDA (inainte de includerea deprecierii si a amortizarii) al companiei a crescut cu 2,9% in perioada ianuarie-septembrie, de la 196,3 milioane euro la 201,9 milioane euro.

4. Presedintele se consulta cu partidele in vederea alegerii premierului. Presedintele Traian Basescu a invitat, joi, partidele la consultari pe tema desemnarii premierului, incepand cu ora 17.00.

Consultarile vin dupa ce Guvernul condus de Emil Boc a primit un vot de neincredere din partea Parlamentului iar Presedintele Romaniei a desemnat in calitate de premier pe Lucian Croitoru, a carui echipa nu a fost aprobata de Parlament.

5. Rompetrol Rafinare anunta afaceri in scadere cu 31,6% la noua luni. Rompetrol Rafinare (RRC), operatorul rafinariei Petromidia, a anuntat pentru primele noua luni ale anului afaceri de 4,69 miliarde lei (1,11 miliarde euro), in scadere cu 31,6% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Conform raportului trimis BVB, compania a inregistrat pierderi de 245,8 milioane lei (58,1 milioane euro).