Maxim trei zile pentru orice transfer de bani intre banci

Autor: Liviu Chiru 05.11.2009

Consumatorii vor beneficia de mai multa transparenta la utilizarea serviciilor de plata, respectiv vor primi gratuit informatii atat inainte, cat si dupa realizarea tranzactiilor, iar termenul de decontare va fi stabilit la cel mult trei zile de la data la care banii au plecat din contul platitorului, potrivit unei ordonante de guvern care a intrat in vigoare la inceputul lunii.
Bancile au acum la dispozitie mai putin de 45 de zile pentru a semna noi contracte cadru privind drepturile si obligatiile in relatia cu clientii pentru oferirea de servicii de plata.
Jucatori precum Raiffeisen, UniCredit Tiriac sau Carpatica au inceput deja sa isi cheme clientii la agentii, pentru a semna documentele necesare. Bancherii spun totusi ca termenul prevazut de Guvern este prea scurt.
"Noi am inceput sa chemam clientii la unitati, dar suntem constienti ca nu vom putea sa rezolvam aceasta problema in 45 de zile. De aceea am cerut Parlamentului o prelungire a termenului", spune Radu Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor si al CEC Bank.
Prevederile ordonantei se aplica in cazul serviciilor de plata precum remiterea de fonduri, plata facturilor, operatiunile cu carduri sau comertul electronic. Practic, in aceste categorii sunt incluse depunerea sau retragerea de numerar din conturi de plata, debitul direct, ordinele de plata programate, platile din cont sau cardul, precum si remiterea de bani.
Sub incidenta reglementarilor intra toate platile derulate in euro sau in monedele locale ale statelor membre ale Uniunii Europene, cat timp atat platitorul, cat si beneficiarul se afla in spatiul comunitar.
Potrivit reglementarilor, consumatorul va putea sa solicite gratuit contractul cadru furnizorilor de servicii de plata, astfel incat sa poata compara ofertele mai multor furnizori. In plus, institutia care ofera servicii de plata ii va pune la dispozitie lunar informatii privind operatiunile de plata derulate in cadrul unui contract, fara sa ii perceapa costuri suplimentare.
Totodata, furnizorul va trebui sa precizeze clar comisioanele aplicate, termenele de executie, datele pe care clientul trebuie sa le furnizeze, precum si ora pana la care se pot transmite ordine de plata.
Termenul de executare a platilor este de maxim una sau trei zile din ziua in care a fost debitat contul platitorului, in functie de tipul serviciului. De asemenea, suma va ajunge la beneficiar fara sa fie truncheata, platitorul si beneficiarul urmand sa achite fiecare comisioane catre banca sa. Furnizorii vor avea obligatia sa anunte cu cel putin doua luni inainte beneficiarul in cazul in care doresc sa opereze modificari in contractul de servicii de plata.
Odata cu noua legislatie, vor putea sa ofere servicii de plata si alte institutii decat bancile. Practic, orice firma care doreste sa ofere astfel de servicii poate sa aplice pentru o licenta specifica la BNR, care a fost desemnata ca autoritate de reglementare in acest domeniu. Furnizorul de servicii de plata va gestiona pentru client platile, cum sunt, de exemplu, platile lunare de facturi.
Sub incidenta reglementarilor nu intra tranzactiile cu numerar sau transportul fizic de numerar. De asemenea, sunt exceptate transferurile care au la baza instrumente de debit (cecuri, bilete la ordin sau cambii) sau schimbul valutar de tip numerar contra numerar (care nu implica un cont de plati).