El Pais scrie despre Romania, la 20 de ani de la Revolutie: Corupta, fara bani si fara guvern

Ziarul Financiar 06.11.2009

Cufundati in criza economica, fara guvern de la jumatatea lunii octombrie, apasati de multe greutati, romanii incearca sa supravietuiasca dupa 20 de ani de la caderea regimului dictatorial al lui Nicolae Ceausescu, scrie cotidianul spaniol El Pais, in editia electronica de vineri.

Intre timp, Romania este de la 13 octombrie, fara guvern, dupa ce cabinetul Boc a fost dizolvat de o motiune de cenzura. Deci, Romania este inca incertitudini si asteapta rezultatul alegerilor prezidentiale programate pentru 22 noiembrie, care ar putea duce la o deteriorare mai mare a situatiei, scrie publicatia.

Cotidianul spaniol preia si o afirmatie dintr-un editorial al Ziarului Financiar, potrivit careia "Exista in mod clar o lupta pentru putere in care statul are nevoie urgenta de 3,500 de milioane de euro".

Blocajului politic este in pericol de a suspenda imprumutul de 20 de miliarde de euro, de care tara ar trebui sa beneficieze pana la anul de la Fondul Monetar International (FMI), UE si Banca Mondiala, in conditiile in care institutiiile financiare nu au un partener de dialog.