Cele mai importante evenimente ale saptamanii

Ziarul Financiar 06.11.2009

1. Guvernul de pica, partea doua: Liviu Negoita, premierul desemnat de Basescu. Presedintele Traian Basescu a anuntat, vineri, ca l-a desemnat pe primarul Sectorului 3 al Capitalei, Liviu Negoita (PDL), pentru formarea Guvernului. Seful statului a mentionat ca, prin aceasta desemnare, a dorit sa faca o incercare de a raspunde exigentelor majoritatii create ad-hoc. El a adaugat ca, la precedenta desemnare, cea a lui Lucian Croitoru, a facut concesia de a nominaliza un prim-ministru independent, insa s-a dovedit ca jumatatea de drum pe care el a parcurs-o prin acest gest nu a fost suficienta pentru aceasta majoritate. Guvernul de 14 ministri al lui Lucian Croitoru a fost respins miercuri in Parlament.

2. BNR a decis sa pastreze dobanda de referinta la 8%, de frica sa nu se deprecieze leul. Isarescu: bancile oricum nu ne mai asculta. Consiliul de Administratie (CA) al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a decis, marti, sa mentina rata dobanzii de politica monetara la 8% si ratele pentru rezervele minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei, la 15%, si in valuta, la 30%. Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, admite ca economia ar avea nevoie de dobanzi mai mici dar subliniaza ca dobanzile practicate de banci la creditele in lei erau mult mai mari decat o marja naturala de 1-3 puncte procentuale peste rata de politica monetara.

3. FMI: Sunt sanse foarte mici ca transa a treia a imprumutului sa fie accesata in decembrie. FMI este pregatit sa acorde transa a treia a imprumutului imediat ce situatia politica se va rezolva, a declarat, vineri, seful delegatiei Fondului in Romania, Jeffrey Franks. "Suntem in situatia de a putea finaliza cu rapiditate analiza astfel incat in scurt timp sa putem elibera transa de indata ce situtia politica se va fi rezolvat", a spus Jeffrey Franks. Seful delegatiei FMI in Romania a spus insa ca sunt foarte putine sanse ca transa a treia a imprumutului sa fie accesata in luna decembrie. "Transa urmatoare nu depinde numai de nominalizarea unui nou guvern ci si de aprobarea bugetului in Parlament, a spus Franks.

4. MFP a atras 790 milioane euro la licitatia de titluri de stat, la randament maxim de 5,25% pe an. Ministerul Finantelor Publice (MFP) a reusit sa atraga la licitatia de titluri de stat in valuta pe trei ani 790 de milioane de euro, aproape dublu fata de valoarea programata, la un randament maxim de 5,25% pe an, a declarat secretarul de stat in institutie Bogdan Dragoi. Valoarea titlurilor vandute de catre MFP s-a ridicat la 793,8 milioane de euro, potrivit unui comunicat al Bancii Nationale a Romaniei. Valoarea programata a licitatiei a fost de 400 de milioane de euro, iar bancile comerciale au cerut titluri cu o valoare totala de 1,47 miliarde de euro.

5. Tranzactie-record pe online: site-ul autovit.ro a fost vandut cu 5 mil. euro. Cel mai mare site de vanzari de masini second-hand de pe piata locala, autovit.ro, a fost cumparat de gigantul Naspers, una dintre cele mai mari companii media din lume, cu sediul in Africa de Sud, valoarea tranzactiei fiind de peste 4,7 mil. euro, potrivit unor surse din piata. In urma acestei tranzactii patru romani au incasat peste un milion de euro fiecare: Cornel Parvu, Florea Parvu, Florian Nila si Irina Nila. Ei aveau pachete de cate 25% din actiunile firmei Visual Soft, detinatoarea site-ului autovit.

6. Basescu a promulgat legile salarizarii unitare si reducerii cheltuielilor in institutii publice. Presedintele Traian Basescu a promulgat, joi, legile privind salarizarea unitara si rationalizarea cheltuielilor publice, informeaza administratia prezidentiala. Potrivit unui comunicat al Presedintiei, Basescu a semnat decretul pentru promulgarea Legii privind reorganizarea unor autoritati si institutii publice, rationalizarea cheltuielilor publice, sustinerea mediului de afaceri si respectarea acordurilor-cadru cu Comisia Europeana si Fondul Monetar International.

7. BRD anunta profit net in scadere cu 19% la noua luni, la 660,2 milioane lei. BRD-SocGen a anuntat pentru primele noua luni un profit de 660,2 milioane lei (156 milioane euro), in scadere cu 19% fata de aceeasi perioada a anului anterior, ca urmare a cresterii provizioanelor la 673 milioane lei (159 milioane euro). Venitul net bancar al companiei a ajuns la 2,52 miliarde lei (598 milioane EUR), cu 18% mai mare decat la 30 septembrie 2008. Profitul brut din exploatare este de 1,46 miliarde lei (346 milioane EUR), in crestere cu 22% fata de primele noua luni ale anului 2008.

8. Numarul total de cazuri de AH1N1 a ajuns la 797, aproape jumatate sunt in tratament. Numarul total de persoane confirmate cu gripa AH1N1 a ajuns la 797, aproape jumatate dintre acestea, respectiv 353, sunt in tratament, 14 bolnavi fiind confirmati in ultimele 18 ore, informeaza Ministerul Sanatatii (MS). In prezent, in Romania, 353 de pacienti primesc tratament specific pentru gripa noua, totalul cazurilor de imbolnavire confirmate ajungand la 797, informeaza un comunicat de vineri al MS.

9. Strainii au facut investitii in Bucuresti de 30 mld. euro. Soldul investitiilor straine directe facute in Bucuresti era la sfarsitul anului 2008 de 30,6 miliarde de euro, dupa ce anul 2007 a fost incheiat cu o valoare a investitiilor de 27,5 miliarde de euro, potrivit datelor publicate astazi de Banca Nationala si Institutul National de Statistica. Ponderea pe care o detine Capitala in totalul investitiilor directe realizate de straini este de peste 60%. Cele mai multe investitii au fost facute de austrieci, in proportie de 18,8%, urmati de olandezi, care detin o pondere de 17,2% din totalul investitiilor.

10. Petrolistii au detronat bancherii si aviatorii in topul celor mai bine platiti angajati din Romania, in septembrie. Salariul mediu net din luna septembrie a fost de 1.359 de lei, in crestere usoara fata de luna similara a anului trecut, angajatii din industria petrolului si gazelor naturale reusind sa ocupe in premiera prima pozitie in topul celor mai bine platiti muncitori din Romania, in dauna bancherilor sau a angajatilor din transporturile aeriene, a anuntat miercuri Institutul National de Statistica. "Este de retinut ca in ierarhia celor mai bine platite activitati, intermedierile financiare si transporturile aeriene au cedat locul 1 industriei de extractie a petrolului brut si a gazelor naturale, inregistrand un nivel brut de 5068 lei mediu pe salariat", se arata in comunicatul INS.