Actionarii minoritari RRC vor ca oferta de preluare sa tina cont de cel mai mare pret platit de KMG. Rompetrol acuza Asociatia Investitorilor pe Piata de Capital de manipulare

Ziarul Financiar 08.11.2009

Actionarii minoritari ai Rompetrol Rafinare (RRC) cer KazMunaiGaz (KMG) ca oferta de preluare integrala sa ia in considerare cel mai mare pret platit de compania din Kazahstan la achizitia titlurilor grupului, informeaza Mediafax.

KazMunaiGaz a preluat, in 2007, 75% din actiunile grupului Rompetrol - actionarul majoritar la RRC -, fondat de omul de afaceri Dinu Patriciu, si restul titlurilor, de 25%, in iunie 2009.

"Grupul de actionari minoritari RRC considera ca afirmatiile aparute recent in presa referitoare la «pretul mult mai mic» platit de KazMunaiGaz in iunie pentru ultima transa de 25% sunt neadevarate. Aceste declaratii se incadreaza in lipsa de transparenta specifica companiei dupa preluarea din 2007, precum si in atitudinea ostila fata de investitorii minoritari care au sustinut RRC de-a lungul timpului prin investitii directe sau indirecte. Tranzactia din 2009 este o reglare a tranzactiei de preluare din 2007, printr-o optiune de tip put/call, practica des intalnita in tranzactiile de asemenea amploare", se arata intr-un comunicat al minoritarilor.

Comunicatul minoritarilor vine la scurt timp dupa ce reprezentantii grupului Rompetrol au declarat ca Asociatia Investitorilor pe Piata de Capital (AIPC) este "un grup de presiune" care incearca sa manipuleze piata de capital, intrucat cere utilizarea unor formule diferite pentru stabilirea pretului in oferte de preluare, in functie de interesul de moment.

"AIPC s-a transformat intr-un grup de presiune ale carui declaratii si actiuni pot fi considerate ca tentative de manipulare a pietei. Nu putem explica altfel faptul ca, de la o societate la alta, AIPC face presiuni pentru utilizarea selectiva a metodelor de evaluare in functie de interesele din acel moment. Cerinta de joi a AIPC este un ultim exemplu al abordarii sale neprofesionale si manipulative. In cazul societatii Mangalia, AIPC a cerut aplicarea metodei activului net corectat. In cazul Rompetrol Rafinare, AIPC solicita utilizarea metodei comparatiilor de piata, dupa ce cu putin timp in urma acuza neaplicarea metodei fluxurilor de numerar actualizate, dovedind o evidenta inconsecventa in abordare", se arata intr-un comunicat al grupului Rompetrol.

AIPC a propus Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare sa desemneze un evaluator independent care sa stabileasca preturile pentru ofertele de preluare de la Rompetrol Rafinare (RRC) si Rompetrol Well Services (PTR), pentru a nu mai fi amanata lansarea operatiunilor.