BCE nu mai reuseste sa vorbeasca pe o singura voce, puterea de convingere a lui Trichet paleste

Autor: Constanta Catalina Apostoiu 08.11.2009

Banca Centrala Europeana este dezbinata, iar Jean Claude Trichet pare ca nu mai poate mentine in frau membrii Consiliului bancii.



Jean Claude Trichet pare a isi pierde influenta in fata celorlalti membri ai consiliului, in conditiile in care acestia dezvaluie informatii confidentiale. Axel Weber alaturi de alti colegi au incalcat eticheta privind comunicarea si au oferit informatii contradictorii si confidentiale, in conditiile in care banca se pregateste sa puna capat stimulentelor de urgenta, scrie Bloomberg.
Aceste actiuni sunt motivate de dorinta de a influenta conducerea bancii astfel incat sa fie adoptate masuri favorabile tarilor din care membrii respectivi provin.
Weber a impins randamentele obligatiunilor in sus cand a incalcat protocolul BCE pe 29 octombrie, vorbind despre o posibila schimbare de strategie in ceea ce priveste creditarea pe termen lung a bancilor. Weber si Guy Quaden din Belgia au incalcat de asemenea o regula conform careia oficialii nu ar trebui sa comenteze pe marginea politicii bancii in saptamana de dinaintea luarii deciziilor privitoare la ratele dobanzii.
La sedinta din luna noiembrie a BCE s-a decis mentinerea dobanzii de referinta la 1%.

Puterea de convingere este o arma prea slaba
Riscul este ca remarcile contradictorii sa afecteze mesajul BCE si sa genereze confuzie in randul investitorilor, in conditiile in care banca se apropie de momentul in care va retrage sprijinul care a contribuit la evitarea prabusirii sectorului financiar.
Neavand nici o putere de a-i tine sub control pe strategii care incalca regulile, Trichet nu poate decat sa recurga la puterea convingerii, o strategie pe care a folosit-o cu putin succes la inceputul acestui an, cand membrii consiliului BCE au intrat in conflict cu privire la achizitiile de active.
Randamentele titlurilor germane pe doi ani au urcat cu 7 puncte baza, pana la 1,36%, dupa ce Weber a semnalat ca este posibil ca BCE sa nu-si reinnoiasca creditele pe 12 luni destinate bancilor anul viitor, unul din mijloacele cheie prin care banca a combatut criza. La scurt timp, randamentele revenisera la 1,26%.
Weber ar putea ocupa astfel prima pozitie in lista de oficiali care incalca lista de reguli alcatuita de Trichet. Lista este realizata de divizia de presa a BCE si este inaintata tuturor strategilor in momentul intrunirii acestora. Incalcarea regulilor nu poate fi pedepsita, de aceea unii oficiali nu acorda foarte mare atentie listei in realitate.
Weber, care guverneaza banca centrala germana, si-a prefatat comentariile de pe 29 octombrie privitoare la potentialele strategii de retragere declarand: "Pentru ca mai este o saptamana pana la urmatoarea reuniune a consiliului BCE, nu voi spune nimic despre actuala politica monetara".
In aceeasi zi, Quaden invocase acelasi motiv pentru refuzul sau de a raspunde intrebarilor reporterilor privind politica monetara inainte de a indica faptul ca nu este in favoarea inaspririi creditarii in viitorul apropiat.
Luna trecuta, Weber, Quaden, guvernatorul bancii austriece Ewald Nowotny si cel al bancii olandeze Nout Wellink au vorbit toti despre politica monetara a BCE cu o saptamana inainte de intrunirea BCE de pe 8 octombrie.

Mai vorbeste BCE pe o singura voce?
Perioada de tacere si lista de reguli au fost introduse in noiembrie 2001 de catre predecesorul lui Trichet, Wim Duisenberg, in incercarea de a arata ca BCE vorbeste cu o singura voce.
Trichet s-a confruntat cu una din cele mai mari provocari ca presedinte al BCE in acest an, cand membrii consiliului bancii au avut pareri diferite cu privire la reactia potrivita fata de cea mai severa recesiune de la cel de-al Doilea Razboi Mondial. O tabara, condusa de Weber, a insistat ca 1% este nivelul minim sub care dobanda de referinta nu mai poate cobori si s-a opus achizitionarii de active. Altii, ca Athanasios Orphanides din Cipru, au sustinut o abordare mai agresiva.
"Ca purtator de cuvant al consiliului guvernator, cred ca este important sa nu se creeze sau incurajeze asteptari" privind reactia BCE fata de criza, declara Trichet pe 17 aprilie. Apelul la unitate lansat de acesta nu a fost luat in seama, generand confuzie in randul investitorilor cu privire la intentiile BCE. Pe 13 mai, Marko Kranjec din Slovenia declara ca BCE si-ar putea extinde programul de achizitii de active, generand o depreciere cu o jumatate de cent a monedei euro. La inceputul lunii respective, obligatiunile au avansat cand George Provopoulos din Grecia a declarat ca BCE si-ar putea reduce rata de referinta sub 1%.
Desi tensiunile s-au redus pe masura ce economia regiunii euro a inceput sa dea semne ca va depasi recesiunea, reapar acum divergente in contextul in care BCE se apropie de momentul in care isi va retrage sprijinul acordat prin programul de stimulente.

Cine i-ar putea urma lui Trichet?

Axel Weber: Guvernator al bancii centrale germane (Bundesbank) din aprilie 2004, Weber este de asemenea membru al consiliului guvernatorilor din cadrul Bancii Centrale Europene, avand o autoritate ridicata in cadrul institutiei. Weber face parte si din board-ul director al Bancii Reglementelor Internationale.
Mario Draghi: Draghi ocupa functia de guvernator al bancii centrale din Italia de la inceputul anului 2006 si face parte din consiliul guvernatorilor de la Banca Centrala Europeana (BCE). Este considerat potential succesor al lui Jean-Claude Trichet la conducerea BCE, dupa ce mandatul acestuia din urma va expira in octombrie 2011.