Va reusi Citigroup sa renasca precum pasarea Phoenix din propria cenusa?

Autor: Constanta Catalina Apostoiu 08.11.2009

Criza financiara a lasat in urma sa multe victime, iar dintre cele cu numele cele mai sonore se numara Citigroup, care in pofida ajutorului primit de la stat are in fata un viitor nesigur.



In ultimii 80 de ani, guvernul american a salvat de cel putin patru ori institutia cunoscuta acum sub numele de Citigroup, scrie The New York Times. In cazurile anterioare, banca a depasit criza si a prosperat. Va reusi oare Citigroup aceasta performanta si de aceasta data?
Raspunsul la aceasta intrebare este important nu numai pentru cei 276.000 de angajati ai institutiei care a fost candva cea mai mare banca din lume, dar si pentru contribuabilii americani. Desi actiunile institutiei au urcat puternic, iar aceasta a reusit sa genereze un profit de 101 mil. dolari (68 mil. euro) in trimestrul trei, nu este clar inca daca Citigroup poate iesi din prapastia creata de fostii sai lideri inainte si in timpul tulburarilor de pe piata creditelor ipotecare. In cazul unui esec, contribuabilii vor suferi pierderi uriase.

Citigroup e prea mare pentru a fi lasat sa cada
Citigroup ramane o institutie complexa, cu 200 de milioane de clienti si operatiuni in peste 100 de tari. Cand se vorbeste despre institutii care au devenit atat de mari si integrate in economie incat autoritatile le considera prea mari pentru a fi lasate sa se prabuseasca, Citigroup este primul exemplu.
Drept rezultat, guvernul a acordat companiei ajutoare in valoare de 45 mld. dolari (30 mld. euro) in ultimul an. In plus, prin intermediul organismului de garantare a depozitelor, guvernul a fost de acord sa sustina active toxice din bilantul Citi in valoare de 300 mld. dolari (203 mld. euro).
Desi Citigroup si-a redus valoarea contabila a creditelor ipotecare din bilant cu zeci de miliarde de dolari, compania s-ar putea confrunta cu probleme legate de uriasul sau portofoliu de carduri de credit. Din angajamentele de credit de 1.200 mld. dolari (812 mld. euro) din trimestrul doi, 873 mld. dolari (591 mld. euro) reprezentau linii de carduri de credit. O masura a eforturilor bancii de a rezolva aceasta problema este decizia luata in octombrie de majorare cu 29,99% a ratelor pentru unii detinatori de carduri de credit.
Vikram Pandit, CEO al Citigroup, declara in cadrul unui interviu ca este increzator ca Citigroup este pe drumul cel bun, concentrandu-se pe global banking si renuntand la segmente care nu fac parte din aceasta misiune. Pana acum, declara acesta, Citigroup si-a redus dramatic cheltuielile, si-a imbunatatit monitorizarea riscurilor si a pus bazele unei echipe de management care, spune acesta, va readuce banca pe o profitabilitate sustinuta.
Pandit a declarat ca lucreaza cu autoritatile federale la un program de returnare a fondurilor TARP primite de la stat, actiune cruciala pentru refacerea imaginii Citigroup in randul consumatorilor.

Citigroup are nevoie de mai mult decat sprijinul de la stat
In eforturile de redresare, Citigroup planuieste sa anuleze multe din actiunile realizate in timpul unei perioade pe care unii insideri o numesc deceniul pierdut.
In acest sens, Pandit a impartit compania in doua. O parte consta in operatiunile considerate vitale pentru viitorul bancii, cum ar fi retail banking, investment banking si servicii de tranzactii pentru clienti institutionali, iar cealalta parte include operatiuni de care directorii Citi vor sa scape, cum ar fi cele de asset management si consumer lending, creditele auto si cele pentru studenti. De asemenea, Citigroup vinde unele din multele companii achizitionate in ultimii ani. Unii analisti bancari sunt optimisti in ceea ce priveste perspectivele bancii, insa comparativ cu alte banci mari, operatiunile Citigroup nu genereaza profituri suficiente pentru a acoperi viitoare operatiuni de writedown - reducere a valorii contabile a activelor - potential devastatoare.
Principala sursa a problemelor cu care se confrunta Citi este pariul prea mare facut pe credite de consum riscante. Acum, Congresul se teme ca Statele Unite nu-si vor recupera niciodata banii acordati Citigroup.
Nefericitul adevar despre Citigroup din ultimii ani, spun analistii si fostii insideri, este ca banca a fost condusa ingrozitor. Daca Citigroup era condusa orbeste, autoritatile par sa nu fi observat acest lucru. Arhitectura Citigroup ramane una instabila.
Pandit sustine ca va dura ceva timp pana cand strategia Citigroup va da roade si ca totul depinde in parte de evolutia economiei. Analistii spun totusi ca pentru a supravietui Citigroup trebuie sa-si vanda rapid diviziile din segmentele de pe care vrea sa iasa, iar acest lucru este foarte dificil acum, pentru ca nu exista cumparatori.
Chris Whalen, editor al Institutional Risk Analyst, considera ca pentru rezolvarea problemelor Citigroup nivelurile scazute ale dobanzii si sprijinul guvernamental nu sunt suficiente. "Citigroup va avea nevoie de viitoare injectii de capital. Ce se va intampla in ultima instanta cu Citigroup? Guvernul va apela la detinatorii de obligatiuni si va spune ca nu mai poate investi fonduri suplimentare."