La o saptamana de la lansare, vanzarile Windows 7 au fost mai mari cu 234% fata de Vista

Autor: Andrei Constantinescu 08.11.2009

Consumatorii au cumparat noul sistem de operare Windows 7, iar vanzarile au crescut cu 234% in prima saptamana de la lansare comparativ cu vanzarile din prima saptamana a platformei Vista, conform datelor statistice oferite de firma de cercetare NPD, insa analistii nu pot estima daca rezultatele vor influenta si vanzarile de PC-uri.

Vanzarile sistemului de operare Windows 7 au fost "fantastice" de la lansare si pana in prezent, a declarat Steve Ballmer, director general al firmei Microsoft, cel mai mare producator de software din lume. Atat Ballmer cat si compania NPD nu au oferit cifre cu privire la vanzari. De asemenea, rezultatele studiului efectuat de NPD nu releva vanzarile de Windows 7 catre companii, un sector important ca tinta pentru Microsoft. Michael Van Cleave, un analist tehnic al firmei CDW, a declarat ca firma a "vazut o crestere puternica pe cererea de PC-uri cu Windows 7 de cand produsul a fost pus la dispozitia clientilor".

Succesul noii platforme va fi cuantificat intr-un final pe baza impactului pe care il va avea pe vanzarile de PC-uri noi care vin cu sistemul de operare pre-instalat. Din acest punct de vedere, pana in prezent, Windows 7 a avut un succes mai mic decat Vista.

In perioada 18-24 octombrie, care include vanzarile dinainte si de dupa lansarea Windows 7, vanzarile de PC-uri Windows au crescut cu 49% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, si cu 95% comparativ cu saptamana precedenta, sustin analistii firmei de cercetare a pietei NPD.

Windows Vista a generat un impuls mai puternic industriei de PC-uri la inceputul anului 2007, ajutand vanzarile de PC-uri sa creasca cu 68% in prima saptamana de la lansare, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, si cu 170% comparativ cu saptamana precedenta lansarii.

Vanzarile de PC-uri Windows, totusi, au fost cu 6% mai mici in timpul primei saptamani dupa lansarea Windows 7, comparativ cu prima saptamana a lansarii Vista, sustin oficialii NPD. "Ne-ar fi placut sa vedem o crestere mai puternica pe partea de hardware", a declarat Stephen Baker, un analist NPD.

Datele colectate sunt mult prea preliminare pentru a indica estimativ evolutia vanzarilor Windows 7. Octombrie reprezinta una dintre cele mai slabe luni ale anului din punct de vedere a vanzarilor de PC-uri, fiind prea tarzie ca sa prinda cumparaturile de 'nceput de an scolar, si prea devreme pentru cumparaturile de sarbatori. Windows Vista a avut avantajul unei lansari in luna ianuarie, in timpul careia vanzarile de PC-uri sunt, in mod tipic, mult mai puternice decat in octombrie, a declarat Baker.

O purtatoare de cuvant a firmei Microsoft a declarat ca inca asteapta datele legate de vanzari de la partenerii de pe segmentul de hardware si retail, insa cifrele oferite de NPD sunt "foarte apropiate de istorisirile anectodice pe care le-am auzit, care redau entuziasmul oamenilor cu privire la noul sistem de operare".

Vanzarile de PC-uri noi ar putea creste in noiembrie cand retailerii, de obicei, incep sa lanseze oferte promotionale de sarbatori.