Bursa de la Bucuresti este gata de listare

Autor: Adrian Cojocar 08.11.2009

Actionarii Bursei de Valori Bucuresti (BVB) au aprobat in cadrul adunarii generale de la finele saptamanii trecute conversia actiunilor preferentiale in titluri ordinare, care pune astfel capat procesului de pregatire a operatorului pentru listare. Reprezentantii Bursei spun ca in acest moment mai asteapta doar un context favorabil de piata pentru a lista operatorul de piata.
"Prin decizia de aprobare a conversiei tuturor actiunilor preferentiale in actiuni comune am finalizat toate etapele pregatitoare in vederea listarii operatorului de piata, decizia conferind o circulatie nestingherita a actiunilor. In momentul acesta Bursa are 100% actiuni comune. In adunarea generala de vineri s-a discutat si ca actiunile Bursei sa fie tranzactionate in prima faza printr-un mecanism de piata, precum sistemul OTC, dar nu s-a luat nicio decizie. Sa fie operational OTC-ul si dupa aia mai vedem", a declarat Stere Farmache, presedintele Bursei de Valori Bucuresti.
El a mai precizat ca Bursa s-ar putea lista printr-o oferta initiala, care sa largeasca baza de actionari sau direct printr-un proiect aprobat de CNVM, avand in vedere ca desi numarul de actionari ai BVB este in prezent destul de mic, circa 300, toate actiunile operatorului sunt libere la tranzactionare, fapt ce i-ar conferi lichiditate pe piata.
In urma deciziei actionarilor BVB de vineri, actionari care detineau inainte circa 13,4% din capitalul BVB vor putea lua decizii in adunarile generale viitoare, printre acestia numarandu-se si gigantul american Morgan Stanley, care este al treilea cel mai mare actionar al BVB, cu o participatie de aproape 2,7%.
Pe ordinea de zi a adunarii s-a mai aflat si o propunere din partea unui grup restrans de actionari de a reduce cvorumul necesar pentru hotararile privind fuziunile de la 75%, cat este in prezent la 66%, propunere care a fost insa respinsa. In primele noua luni, BVB a inregistrat un profit de peste 6,5 mil. lei, peste buget, in conditiile limitarii cheltuielilor la 80% din valoarea estimata initial.