Nuclearelectrica vinde mai multa energie chiar daca piata scade

Autor: Roxana Petrescu 08.11.2009

Nuclearelectrica, unul dintre cei mai mari si mai ieftini producatori locali de energie, operatorul celor doua reactoare de la Cernavoda, a reusit in primele noua luni ale anului sa-si creasca productia de energie si implicit cifra de afaceri intr-un context de piata in care consumul de energie s-a redus cu circa 10% in intervalul de timp analizat.
De altfel, Hidroelectrica si Nuclearelectrica sunt singurii producatori de energie electrica care au inregistrat in primele noua luni ale anului afaceri in crestere, ceilalti producatori care si-au anuntat rezultatele confruntandu-se cu o diminuare a incasarilor.
In primele trei trimestre, Nuclearelectrica a avut o cifra de afaceri de 1,12 mld. lei (circa 267 mil. euro), in crestere cu 6,2% comparativ cu perioada similara a anului trecut, profitul net al ajungand in perioada analizata la 138,1 mil. lei (32,6 mil. euro), cu 15% mai mare fata de primele noua luni din 2008.
"Cresterea cifrei de afaceri si a profitului net in primele noua luni ale anului 2009 se datoreaza cresterii cantitatii de energie produsa si livrata de centrala nucleara de la Cernavoda", spun oficialii Nuclearelectrica.
Potrivit unor date recente ale Nuclearelectrica, compania a produs in primele noua luni ale anului o cantitate de energie cu 3% mai mare comparativ cu perioada similara a anului trecut ca urmare a unei opriri planificate mai scurte anul aceasta a unuia din cele doua reactoare fata de 2008. Oficialii companiei au precizat ca nu se asteapta la modificari majore in ceea ce priveste piata, dar ca este posibila o usoara crestere a consumului de energie spre sfarsitul anului. Centrala de la Cernavoda functioneaza prin intermediul a doua reactoare nucleare cu o capacitate instalata de circa 700 MW fiecare, asigurand in total circa 18% din consumul de energie anual al Romaniei.
Statul, prin Nuclearelectrica, este in prezent implicat in constructia a inca doua reactoare pe platforma de la Cernavoda in parteneriat cu mai multi investitori straini.
Anul acesta a fost inregistrata compania de proiect care va realiza reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda, companie care se numeste EnergoNuclear. Structura actionariatului EnergoNuclear este urmatoarea: Nuclearelectrica detine 51%, CEZ (Cehia), Enel (Italia), RWE Power (Germania), GDF SUEZ (grup franco-belgian) detin fiecare cate 9,15%, in timp ce Iberdrola (Spania) si ArcelorMittal Romania detin fiecare cate 6,2%. Potrivit estimarilor initiale, cele doua reactoare noi ar urma sa intre in functiune in 2015-2016, valoarea totala a investitiei fiind evaluata la circa 4 miliarde de euro.
Unul dintre semnele de intrebare in ceea ce priveste acest proiect este daca statul va avea fondurile suficiente, adica circa 2 mld. euro, pentru a-si sustine participatia de 51% din acest proiect, in caz contrar fiind obligat sa-si diminueze participatia.