Avem nevoie de 5 mld. euro. FMI ne da bani dupa rezolvarea crizei politice

Autor: Claudia Medrega 08.11.2009

FMI a anuntat la sfarsitul saptamanii, intr-o atmosfera relaxata si chiar joviala pe alocuri, progresele autoritatilor de la Bucuresti, dar a punctat si nerealizarile, avertizand ca va fi dificila continuarea acordului cu Romania fara ajustari fiscale.



Jeffrey Franks, seful misiunii de evaluare a FMI, a explicat vi neri intr-o conferinta de pre sa, in care a laudat performantele in re gis trate in cadrul progra mu lui pana la sfarsitul lunii septembrie, ca Romania si-a indeplinit toate obli ga tiile, mai putin tintele privind arieratele si cheltuielile bugetare, ultima nefiind insa o conditie obligatorie in acord.
Fondul nu a reusit sa finalizeze a doua evaluare, dar este pre gatit sa tri mita o noua misiune imediat ce situatia politica se va clarifica, dialogul cu au to ri tatile romane urmand sa continue.
"Ne aflam in pozitia de a putea fi naliza rapid evaluarea economiei ast fel incat intr-un timp scurt sa putem elibera urmatoarea transa, imediat ce situatia politica se va fi rezolvat", a spus Franks.
Pentru a primi a treia transa de la FMI, Parlamentul trebuie sa aprobe bugetul pe 2010 cel tarziu pana pe 10 decembrie, in conditiile in care board-ul FMI are programata in 15 decembrie sedinta in care discuta acest subiect.

Deficitul bugetar, subiectul fierbinte al discutiilor
Prelungirea instabilitatii politice si amanarea reformelor structurale duc necesarul de finantare al Romaniei la circa 5 mld. euro, in conditiile in care nici FMI nu va acorda banii in acest an.
Franks a reiterat sprijinul institu tiilor internationale pentru Romania, precizand insa ca, in cele din urma, problemele Romaniei trebuie solutio nate de romani, acest lucru fiind de anticipat pentru viitor.
Deficitul bugetar, subiectul fierbin te al discutiilor cu FMI, a fost in tinta dupa noua luni, insa s-ar putea sa ne faca probleme anul viitor fara masuri de ajustare a cheltuielilor. In opinia lui Franks, deficitul bugetar va ajunge la 9% in 2010, daca nu vor fi luate masuri suplimentare, fiind dificila continuarea acordului daca va exista un guvern care sa nu-si doreasca tinerea dezechilibrului fiscal sub control si reducerea acestuia sub 5,9% din PIB.
Si tinta de deficit bugetar pentru acest an, de 7,3% din PIB, va fi cel mai probabil depasita din cauza intarzierii pachetului de legi privind salarizarea si a depasirii plafoanelor impuse pentru institutiile autofinantate si autoritati locale. Astfel, luand in calcul si efectul masurilor fiscale recent validate de Curtea Constitutionala, deficitul ar putea ajunge la 7,8% din PIB.
Autoritatile romane nu au solicitat renegocierea tintelor de deficit din acest an si din 2010, Fondul fiind deschis pentru discutii privind cel mai bun mix de politici care sa permita atingerea ni velurilor agreate.
"Pentru ca 2009 a fost mai dificil fata de ce anticipasem, efectele se vor vedea intr-un deficit mai mare in 2010, daca nu se vor lua alte masuri. Fara o actiune suplimentara, deficitul bugetar va ajunge la 9% din PIB. Vom agrea cu autoritatile romane o serie de masuri care sa duca deficitul la 5,9% din PIB."
Franks a mentionat ca Romania nu poate strange cureaua la nesfarsit, fa cand referire la masurile imediate de corectie fiscala, sectorul public "trebu ind sa intre la dieta" pe termen lung.
Oficialul FMI a mentionat ca sunt foarte putine sanse ca transa a treia a imprumutului sa fie accesata in de cem brie. "Avem banii pentru urmatoarea transa, dar timpul se scurge repede pen tru noi astfel incat sa o putem elibera pana la finele lunii decembrie. Daca acest lucru nu se va intampla, vom eli bera transa in ianuarie."
Comisia Europeana ar putea apro ba in decembrie eliberarea urmatoa rei transe, de un miliard de euro, insa banii vor fi virati in 2010.

Basescu: Nu intram in colaps fara banii FMI

Presedintele Traian Basescu a declarat la Buzau ca Romania nu va intra in colaps in situatia in care FMI nu va da unda verde transei de imprumut din decembrie. "Romania nu va intra in colaps. Se vor gasi formule pentru plata pensiilor si salariilor", a spus presedintele Traian Basescu, citat de Mediafax. Seful statului a precizat ca oficialii europeni au pus mai multe conditii pentru acordarea urmatoarei transe de imprumut, respectiv un guvern in functie, trimiterea bugetului la Parlament pentru validare pana in 4 decembrie si adoptarea Legii raspunderii fiscale. De asemenea, la lansarea Topului National al Firmelor Private din Romania, care a avut loc in Bucuresti, Basescu a spus ca Romania ar putea sa-si reia cresterea incepand cu semestrul al doilea al anului viitor, cand specialistii estimeaza o crestere de 0,5 - 2,5% din PIB. "Ne aflam in cel mai scazut punct al crizei. (...) Sistemul privat nu mai poate sustine statul. Avem un aparat de stat hiperincarcat. Statul s-a umflat prea mult", mai spune Basescu. Adriana Rosoga

FMI si BNR reiau discutiile cu bancile straine

Expunerea bancilor-mama ale sucursalelor din Romania a scazut cu 2% fata de valoarea din martie stabilita ca referinta, FMI urmand sa colaboreze cu institutiile de credit pentru a readuce finantarile la nivelul agreat. "Am convenit pastrarea la 100% a expunerii la nivelul lunii martie si conform datelor pe care le avem acum putem sa va confirmam ca aceasta conformare s-a ridicat la 98%. Vom continua sa lucram cu bancile pentru realizarea celor 2% ramasi", a spus Jeffrey Franks. Grupurile-mama ale principalelor noua banci cu capital strain au semnat scrisori bilaterale de angajament pentru mentinerea nivelului expunerii pe piata romaneasca si a ratei de solvabilitate a sucursalelor peste 10%. Oficiali ai bancii centrale si ai FMI se vor intalni la Bruxelles pe 18 noiembrie cu principalele noua banci straine din Romania. Franks a mai spus ca sectorul financiar din Romania a rezistat crizei mai bine decat se anticipase si, desi creditele neperformante cresc, situatia este inca gestionabila. Claudia Medrega