Nota de plata pentru gripa AH1N1 se ridica la 30 mil. euro, din care cea mai mare parte merge pe vaccinuri

Ziarul Financiar 08.11.2009

Costurile implicate de prevenirea si tratarea cazurilor de gripa AH1N1 in Romania se ridica la circa 30 mil. euro, potrivit calculelor ZF pe baza datelor facute publice de Ministerul Sanatatii (MS).
Cea mai mare parte din aceasta suma, aproximativ 50 mil. lei (12 mil. euro) este reprezentata de costurile generate de productia a 10 mil. doze de vaccin antigripal la Institutul Cantacuzino, potrivit informatiilor MS. Jumatate din aceasta cantitate va fi produsa anul acesta, iar restul in 2010.
De asemenea, ministerul va achizitiona de pe piata internationala circa 500.000 de doze de vaccin pentru copii de la GlaxoSmithKline (GSK), la un pret de 4,5 euro pe doza fara TVA, costurile ridicandu-se la 2,2 mil. euro.
"Conform recomandarilor OMS (Organizatia Mondiala a Sanatatii - n.r.) si CE (Comisia Europeana - n.r.), Ministerul Sanatatii va asigura vaccinarea profilactica pentru aproximativ 40% din populatia Romaniei din care un procent de 5% din personalul serviciilor publice esentiale, medico-sanitar, personalul care asigura securitatea nationala si locala, sectoare economice vitale, si 35% din categoriile cele mai expuse la riscul de imbolnavire, la dezvoltarea unor complicatii ale bolii", a spus Adrian Streinu - Cercel, secretar de stat in Ministerul Sanatatii. Saptamana trecuta, guvernul luase in calcul si contyractarea unui credit de 12 mil. euro pentru a contracara efectele noului virus gripal, ceea ce duce cheltuielile totale la peste 30 mil. euro.
In ceea ce priveste tratamentul gripei AH1N1, Romania are stocuri de cica 400.000 de doze de medicamente antivirale achizitionate anterior. Pretul mediu al unei doze este de circa 14 euro, potrivit datelor ZF, astfel ca in aceste conditii costul total se ridica la circa 5,6 mil. euro.
In prezent, nu sunt disponibile informatii publice legate de costurile totale pe care le implica virusul AH1N1, insa Ion Bazac, fostul ministru al sanatatii, a declarat pentru ZF ca in vara o analiza a ministerului estima costurile totale implicate de prevenirea si tratarea gripei AH1N1 la circa 123 mil. lei (30 mil. euro). Intre timp, Ministerul Sanatatii nu a mai actualizat aceste date. Streinu - Cercel a mai spus ca a primit bani de la Guvern pentru a achizitiona 4,2 mil masti si 25.000 litri de dezinfectant. In farmacii o masca se vinde incepand de la 0,9 lei (0,2 euro), ceea ce ridica achizitiile la aproximativ 3,8 mil. lei (1 mil. euro). Un litru de dezinfectant costa in jur de 30 de lei, astfel ca 25.000 de litri ar putea costa 750.000 de lei (200.000 de euro), conform estimarilor ZF.
La aceste cheltuieli se adauga cele ale institutiilor publice care decid sa achizitioneze masti si dezinfectant pe cont propriu, precum si achizitiile personale.

Vaccinarea incepe la sfarsitul lunii noiembrie
Institutul Cantacuzino a produs pana acum circa 1,3 mil. doze de vaccin, care vor fi livrate catre directiile de sanatate publica judetene incepand cu 26 noiembrie. Pana la sfarsitul anului vor fi realizate 5 mil. doze de vaccin, care vor fi disponibile numai in cadrul campaniilor ministerului, nu si in farmacii.
Romania se numara printre cele opt tari europene care pot produce acest vaccin.
Vaccinarea este recomandata, dar nu este obligatorie, orice persoana putand sa o refuze.
Potrivit ultimelor date disponibile, pana ieri la ora 12:00 pe teritoriul Romaniei au fost identificate 882 de cazuri de gripa AH1N1, dintre care 39 de imbolnaviri au fost confirmate in ultimele 24 de ore.
Dintre cazurile nou reperate, cele mai multe au fost in Botosani (10), Galati (8), si Suceava (5). In Bucuresti nu au fost confirmate noi cazuri.
Majoritatea cazurilor de imbolnavire sunt forme usoare, o singura persoana care avea afectiuni pulmonare inainte de a contacta virusul avand o stare grava.

Cat ne costa gripa noua

14,2 mil. EURO reprezinta costurile pentru producerea vaccinului la Institutul Cantacuzino si achizitionarea celor 500.000 de doze de vaccin pandemic de la GSK.

1 mil. EURO reprezinta suma aproximativa la care ar putea fi achizitionate cele 4,2 milioane de masti de protectie la un pret minim de 0,2 euro pentru o masca.

5,6 mil. EURO a costat achizitia celor 400.000 de doze de medicamente antivirale, aflate in prezent in stocul Ministerului Sanatatii, potrivit calculelor ZF.