Isarescu: Am ramas singurul optimist din consiliu, sunt anihilat

Autor: Liviu Chiru 08.11.2009

Productia industriala este pe un usor trend ascendent, care ar trebui sa se vada odata cu publicarea datelor pe septembrie, spune guvernatorul Bancii Nationale Mugur Isarescu.



"Eu sunt optimist din fire si langa mine am marii pesimisti. In Consiliul de Administratie am ramas singurul optimist si sunt anihilat. Dupa mine productia industriala e in usor trend pozitiv", a spus Isarescu la prezentarea raportului asupra inflatiei pe trimestrul al treilea.
In primavara, Isarescu inca spera la o crestere economica pozitiva anul acesta, chiar dupa ce BNR acceptase formal scenariul unei recesiuni semnificative, in cadrul acordului de finantare externa. Acum Isarescu nu mai face pariuri privind economia.
Intr-o prezentare de trei sferturi de ora, mult mai scurta decat precedentele, Isarescu a explicat ca BNR se asteapta la presiuni inflationiste pe sfarsit de an, inclusiv din cauza majorarii accizei la tutun de la 1 ianuarie 2010, care ar putea fi inclusa in pret cu anticipatie. De altfel, BNR si-a majorat estimarea de inflatie pentru sfarsitul anului la 4,5% fata de 4,3% cat anticipa in august.
Pentru anul viitor, banca centrala isi mentine estimarea ca inflatia anuala va fi de 2,6% in decembrie.
Nu este nevoie de o depreciere a cursului
Guvernatorul a reluat vineri ideea ca nu este nevoie de o depreciere suplimentara a cursului de la nivelul actual, in conditiile in care economia deja s-a ajustat semnificativ. "A fost o imbunatatire semnificativa a contului curent peste asteptari. Am ajuns sa avem si surplusuri (pe luna iulie, n. red.). Noi asteptam o ajustare care sa se opreasca la 8%. S-a dus spre 4%", a spus Isarescu. BNR nu a mentinut dobanda de teama unei deprecieri a cursului, a precizat guvernatorul.
"Cu certitudine, nu a fost motivul principal,
intr-o suita a fost pe locul cinci-sase. Sunt foarte multe elemente care actioneaza in aceste doua luni, foarte multi factori. Trebuie sa fim pregatiti sa reactionam la factori pe care in prezent nu ii vedem clar."

Tinta de inflatie pe 2011, doar a BNR
BNR si-a stabilit individual tinta de inflatie pentru 2011 la nivelul de 3%, urmand sa o discute cu viitorul guvern, a precizat Isarescu. In mod normal, tinta de inflatie se stabilea in comun, prin consultari de catre BNR si Guvern, fiind asumata de ambele institutii. De altfel, in ultimii ani BNR a incercat constant sa contrabalanseze relaxarea politicii salariale si derapajele fiscale printr-o politica monetara restrictiva.

Sectorul bancar a suportat foarte bine criza
Profitabilitatea la nivelul sistemului bancar romanesc este in revenire fata de a doua parte a anului 2008, insa castigurile bancilor vor continua sa fie sub presiune timp de cateva luni dupa iesirea Romaniei din recesiune, potrivit lui Cristian Popa, viceguvernatorul BNR. "Sistemul bancar romanesc s-a comportat mai bine decat s-a anticipat. Situatia profitabilitatii este in revenire fata de a doua parte a anului 2008. Dar nu s-a terminat presiunea. Va ramane o anumita constrangere pe profiturile bancilor, dupa atingerea punctului maxim al contractiei economice." Evolutia profiturilor bancilor va fi influentata de faptul ca rata somajului va avea o tendinta de crestere cateva luni dupa reluarea cresterii economice, dar mult mai moderata. De asemenea, si profiturile companiilor vor fi sub presiune, revenirea economiei si a sectorului corporatist nefiind simultane. "Punctul maxim al contractiei economice va fi probabil in 2009, greu de spus daca in trimestrul al treilea sau al patrulea", a spus Popa. Claudia Medrega