Isarescu cere pentru prima data bancherilor sa reduca substantial dobanzile la credite. Cum comentati?

Autor: Liviu Chiru 08.11.2009

"Dobanzile la credite au ramas foarte inalte. De la 14%-19% e o diferenta enorma pana la nivelul natural", a spus seful BNR.



Diferenta dintre dobanzile percepute de banci la creditele in lei, de 14%-19% pe an, si rata-cheie a Bancii Nationale, de 8%, este enorma, a spus guvernatorul Mugur Isarescu. Aceasta este prima data cand guvernatorul critica deschis bancile pentru dobanzile prea mari. Bancherii isi mentin insa opinia ca dobanzile nu pot sa scada fara noi impulsuri de la BNR.
"Dobanzile au ramas foarte inalte. Este o invitatie la adresa bancilor comerciale sa coboare dobanzile. Am vazut in ziare cativa onorabili colegi ca ei nu mai coboara dobanzile pentru ca noi nu am coborat. De la 14%-19%, cat au dansii, e o diferenta enorma pana la nivelul natural", a spus Isarescu vineri in cadrul conferintei pentru prezentarea Raportului asupra inflatiei pe trimestrul al treilea.
Guvernatorul a aratat ca dobanzile active (percepute de banci clientilor pentru creditele acordate, n. red.) ar trebui sa fie cu unu pana la trei puncte procentuale peste nivelul dobanzii-cheie. Astfel, plecand de la dobanda BNR de 8% pe an, dobanzile la creditele in lei pentru clienti nu ar trebui sa treaca de 11% pe an.
La depozite, dobanzile ar trebui sa fie sub rata-cheie a BNR.
"Asta ar fi situatia normala. Din pacate, nu suntem aici. E doar o constatare si fac mentiunea ca nu putem sa actionam decat cu instrumente de piata. Suntem in continuare intr-o faza in care bancile percep riscuri mari, incertitudine, inclusiv politica." Dobanda medie la creditele noi in lei acordate populatiei a fost in august de aproape 18% pe an. In cazul companiilor, dobanda medie a fost de 15,69% pe an, potrivit celor mai recente date ale BNR.
Bancherii spun insa ca in contextul actual dobanzile nu pot sa coboare semnificativ.
"Bancile deja operasera in mai multe etape reduceri, iar dobanda de referinta nu s-a mai modificat. Nu vad reduceri de dobanda in perioada urmatoare, pentru ca nu sunt conditii. Riscul ramane ridicat si bancile trebuie sa ia in calcul acoperirea lui", spune Petre Bunescu, director general adjunct responsabil de managementul riscului la BRD-SocGen.
La sfarsitul saptamanii trecute, Steven van Groningen, seful Raiffeisen Bank, Radu Ghetea, presedintele CEC Bank, Robert Rekkers, directorul general al Bancii Transilvania, Rasvan Radu, seful UniCredit Tiriac, si Mihai Bogza, presedintele Bancpost, au spus pentru ZF ca planurile de ieftinire a creditelor sunt inghetate pana la anul, inclusiv din cauza incertitudinilor politice.