Romanii fac tranzactii bancare pe internet de zece ori mai putin decat occidentalii

Autor: Izabela Badarau 10.11.2009

Doar 3% din romani folosesc in prezent serviciul de internet banking, la o distanta semnificativa de media Uniunii Europene de 29%, potrivit unor date furnizate ZF de compania de consultanta AT Kearney.



"Tinand cont insa de cresterea solida din prezent, este de asteptat ca aceasta valoare sa se apropie in urmatorii doi ani de 12-14%, o valoare intalnita acum in tari precum Ungaria sau Cehia", afirma Andrei Cretu, consultant in cadrul AT Kearney.

Raportat la o populatie de 21,5 milioane de locuitori in 2008, potrivit Institutului National de Statistica, rezulta ca un numar de aproape 650.000 de romani au folosit serviciile de internet banking pe parcursul anului trecut.

Si bancherii se asteapta ca numarul utilizatorilor sa urce considerabil in urmatorii ani.

Okan Yurtsever, director Retail Banking & Bancassurance in cadrul Garanti Bank, un jucator de talie mica, dar foarte activ pe piata cardurilor si pe segmentul mijloacelor de plata la distanta, apreciaza ca la sfarsitul anului 2010 in jur de trei milioane de romani vor folosi serviciile de internet banking, adica 14% din populatia totala.

"Piata de internet banking este o piata foarte dinamica si estimam ca va ajunge la sfarsitul anului 2010 la un numar de aproximativ trei milioane de utilizatori, cu un ritm de crestere anual de peste 200% pentru urmatorii ani. Desi nu exista foarte multe date oficiale despre aceasta piata, estimam ca, pe segmentul serviciilor de internet banking, GarantiBank are o cota de piata de aproximativ 2% la doar doi ani de la lansarea serviciului Garanti Online pe piata bancara romaneasca", spune Yurtsever.

Comisioane mai reduse

Principalul avantaj al utilizarii serviciilor de internet banking sau mobile banking il reprezinta costurile mai reduse fata de tranzactiile la ghiseu, pe langa flexibilitatea si confortul realizarii de tranzactii fara deplasarea la banca. "Numarul utilizatorilor de internet banking si implicit volumul de tranzactii efectuate prin intermediul acestui canal alternativ vor continua trendul crescator si in perioada urmatoare, avand in vedere avantajele utilizarii acestui serviciu: economie de timp, confort, siguranta, costuri avantajoase si suport tehnic oferit non-stop", spune Catalin Moise, director executiv Directia Management Canale Alternative in cadrul BCR.

Se extinde spre corporate

Serviciul de internet banking se extinde si spre zona clientilor persoane juridice.

BCR, cea mai mare banca din piata dupa valoarea activelor, a lansat in iunie serviciile de internet banking si mobile banking (operatiuni bancare efectuate prin telefon) si pentru microintreprinderi si persoane fizice autorizate, anterior serviciile fiind disponibile doar pentru persoane fizice.

Si UniCredit Tiriac Bank intentioneaza in 2010 sa convinga cat mai multe IMM-uri sa foloseasca serviciile de plata la distanta.

"Pentru anul urmator, ne propunem sa punem un mai mare accent pe segmentul clienti IMM. Ne dorim ca pe acest segment sa depasim un grad de penetrare de 90%. In ceea ce priveste clientii persoane fizice, ne vom concentra indeosebi pe acei clienti care au nevoie de partea tranzactionala a serviciului", spune Doina Costache, seful Departamentului Canale Alternative din UniCredit Tiriac Bank.

Cati romani utilizeaza internetul

Un numar de 7,4 milioane de romani folosesc in prezent internetul. Gradul de penetrare a internetului in Romania (numarul de locuitori care il utilizeaza raportat la numarul total de locuitori) de 33,4% este sub media europeana de 63,1%, potrivit unui studiu realizat de MasterCard. Gradul de penetrare a internetului in Italia este de 50,1%, iar in Polonia de 52%. Rata de crestere a numarului de utilizatori de internet a fost in perioada 2000-2009 de 829%, mult mai ridicata decat media europeana de 227%.

Mai ieftin prin internet

Cu cat sunt mai mici comisioanele pentru tranzactiile prin internet banking fata de cele percepute la ghiseu

Bancile raporteaza cresteri de trei cifre la tranzactiile pe platformele de internet banking

BCR

BRD

UniCredit Tiriac Bank

ING Bank

Garanti Bank