Bancherii nu simt criza: Pe Wall Street se dau bonusuri de 30 mld. $

Autor: Andreea Neferu 09.11.2009

Bancile americane Goldman Sachs, Morgan Stanley si JP Morgan Chase vor acorda anul acesta bonusuri cumulate in valoare de 29,7 mld. dolari (19,9 mld. euro), cu 60% in plus fata de anul trecut, potrivit estimarilor facute de analisti, scrie Bloomberg.

Totodata, primele cu care vor fi recompensati angajatii acestor institutii vor depasi cu aproape 3 mld. dolari nivelul istoric atins in 2007.

Astfel, fiecare angajat va primi in medie anul acesta bonusuri de 250.400 de dolari (168.100 de euro), de aproape cinci ori peste venitul mediu al unei gospodarii americane in 2008.

Cele trei banci de pe Wall Street vor acorda preponderent actiuni si mai putin bonusuri efective in cash, pe fondul presiunilor venite din partea autoritatilor de a conecta recompensele la performantele pe termen lung, sunt de parere expertii.

Cu toate acestea, cele trei banci se vor confrunta cu atacuri dure din cauza dimensiunilor bonusurilor acordate, in conditiile in care guvernul de la Washington a injectat fonduri considerabile in toate institutiile financiare majore dupa falimentul bancii Lehman Brothers din septembrie 2008.

"Wall Street-ul incepe sa aiba atitudinea lui Clark Gable in rolul lui Rhett Butler din filmul 'Pe aripile vantului': Sincer, draga mea, nu-mi pasa", a declarat Paul Hodgson, asociat al companiei Corporate Library. "Nu pare ca amenintarile la nivel politic, PR-ul dezastruos, invidia, cresterea spectaculoasa a somajului si executarile silite ale debitorilor rau-platnici ii vor impiedica pe acesti oameni sa accepte bonusurile", a precizat Hodgson.

Bonusurile medii ale angajatilor din institutiile financiare vor urca la nivel mondial cu 35-40% anul acesta, dar vor ramane sub nivelurile inregistrate in 2007.