Exclusiv ZF - Nicolae Danila, cel mai bogat bancher roman: 25 mil. euro

Autor: Razvan Voican 09.11.2009

Dupa sapte ani la conducerea BCR, Danila a plecat cu un portofoliu de actiuni Erste care valoreaza astazi peste 5 milioane de euro.



Dupa 33 de ani de cariera, Nicolae Danila, 58 de ani, candideaza la titlul de cel mai bogat bancher din Romania cu o avere care ajunge la cel putin 25 mil. euro, conform declaratiei de avere depusa ca membru al Consiliului de Administratie al BNR.

El a avut una dintre cele mai impresionante cariere din sistemul bancar, imediat dupa terminarea facultatii fiind angajat la sucursala Bucuresti a bancii americane Manufacturers Hanover Trust (fosta Chemical, fosta Chase, acualmente JP Morgan). El a devenit numarul doi in aceasta banca. In ianuarie 2000 a preluat conducerea BCR, cea mai mare banca locala dupa absorbtia activelor bune din Bancorex.

Cel mai important segment al averii sale il constituie portofoliul de actiuni Erste pe care l-a obtinut prin conversia cu titlurile detinute la BCR, unde a fost presedinte executiv timp de 7 ani si care valorau luna trecuta 5,13 mil. euro.

Spre comparatie, Andreas Treichl, CEO al Erste, avea asta-primavara un portofoliu care azi ar valora circa 6,4 mil. euro.

De pe urma pachetului compensatoriu primit odata cu retragerea din functia de presedinte executiv al BCR, in decembrie 2007, Danila are depozite bancare in euro de 8,75 mil. euro, la care se adauga depozite in lei insumand echivalentul a 3,3 mil. euro. El este si investitor la BVB, unde detine actiuni BRD, Banca Carpatica, Banca Transilvania. In plus, are o avere imobiliara care poate fi estimata la peste 5 mil. euro.

Averea lui Danila

* Cladirile si terenurile sunt detinute impreuna cu sotia

SURSA: Declaratia de avere depusa la BNR

CV: 33 de ani in sistemul bancar