FOTOISTORIA BUCURESTILOR/ Alegerea lui Filip, conte de Flandra, ca print al Principatelor

Autor: Emanuel Badescu 10.11.2009
Am descoperit in fondul de fotografii al Bibliotecii Academiei Romane o imagine uluitoare. Este o fotocopie dupa o litografie aparuta in revista germana "Illustrirte Zeitung", numarul 1.185, din 17 martie 1866.
Tema acesteia este proclamarea lui Filip de Flandra ca print al Principatelor in locul lui Alexandru Ioan I Cuza. Personal, nu ma asteptam sa existe un martor iconografic al acestui eveniment, intrucât printul Filip, inrudit cu Burbonii, ca sa nu-l supere pe Napoleon III, refuzase aproape instantaneu propunerea, prin consulul general al Belgiei in Principate, Jacques Poumay.
Exista câteva fotografii ale printului, de o calitate foarte slaba, executate la repezeala de Szathmari si de Letzter dupa modele sterse, fara contrast. Retusurile sunt grosolan de vizibile. Or, ceea ce remarcam la aceasta fotocopie este calitatea imaginii! Un desen ireprosabil, dinamic, cu un contrast puternic, fara a fi suparator: detaliile sunt clare, mergând pâna acolo incât am putea obtine un album de chipuri sau un album al ansamblului monastic de pa Dealul Mitropoliei, cândva Mânastirea "Sf. Constantin si Elena".
Entuziasmul si emotia personalizeaza fiecare participant la eveniment. Acest amanunt - deloc neglijabil daca este pus in relatie cu claritatea si cu dinamismul lucrarii - ne obliga sa ne gândim serios daca nu cumva la baza acestei litografii a stat o fotografie. Inclin sa raspund afirmativ, bizuindu-ma si pe o multumire publica, in numele lui Filip de Flandra, a consulului belgian, survenita in iulie 1866 si adresata maiorului Papazoglu si lui Carol Szathmari.

Mai mult ca sigur, din indemnul maiorului patriot, Szathmari a realizat o suita de fotografii cu prilejul proclamarii mentionate, fotografii pe care le-a trimis imediat revistelor ilustrate din Occident.