Petrom a concediat 900 de angajati desi T3 a fost mai bun

Autor: Roxana Petrescu 11.11.2009

Petrom, singurul producator local de petrol si gaze controlat de grupul austriac OMV, a raportat in primele noua luni ale anului un profit net de 1,53 mld. lei (363,8 mil. euro), in scadere cu 33% comparativ cu perioada similara a anului trecut la afaceri de 9,45 mld. lei (2,2 mld. euro), cu 27% mai mici.



In al treilea trimestru al anului, comparativ cu perioada similara a anului trecut, Petrom a inregistrat scaderi pe toate segmentele de business, dar a obtinut totusi o evolutie pozitiva fata de al doilea trimestru din 2009.

"In ciuda conditiilor economice nefavorabile, in trimestrul al treilea am inregistrat rezultate bune. Cu toate acestea, rezultatele noastre cumulative pentru primele noua luni au fost afectate de preturile mai mici la titei, conditiile economice dificile si de deteriorarea marjelor, marcate de declinul in sectoarele industriale si comerciale", spune Mariana Gheorghe, directorul general executiv (CEO) al Petrom.

Din instrumentele de acoperire a riscului prin intermediul carora Petrom si-a asigurat o parte din productie, compania a castigat 126 mil. lei in al treilea trimestru si 465 de lei in primele noua luni ale anului, securizandu-si astfel peste 30% din profitul net raportat.

Productia s-a relansat in trimestrul trei

In primele noua luni ale anului, Petrom a inregistrat o productie totala in scadere cu 5% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, dar cu toate acestea tendinta de scadere a productiei s-a inversat in al treilea trimestru al anului cand compania a reusit sa produca mai mult decat in al doilea trimestru din 2009. Petrom a reusit acest lucru prin punerea in functiune a unor noi sonde de productie.

Astfel, profitul operational in cadrul diviziei de explorare si productie a fost in al treilea trimestru de 1,6 mld. lei, cu 46,7% mai mare fata de cel din al doilea trimestru, dar cu 32% mai mic fata de perioada similara a anului trecut. Cresterea profitului operational din al treilea trimestru fata de al doilea trimestru se datoreaza evolutiei pozitive a barilului de petrol.

Segmentul de rafinare a fost mai putin afectat

In al treilea trimestru al anului, Petrom a vandut cu 5% mai putine produse rafinate fata de perioada similara din 2008 din cauza scaderii vanzarilor la export si a livrarilor comerciale interne. In total, in primele noua luni ale anului, vanzarile Petrom au fost mai mici cu 2% fata de perioada similara a anului trecut.

In al treilea trimestru insa, comparativ cu trimestrul doi, vanzarile totale de produse rafinate au crescut cu 11%, datorita efectului pozitiv al intensificarii sezoniere a cererii.

Profitul din gaze naturale s-a redus la jumatate

Vanzarile de gaze ale Petrom au fost afectate in primele noua luni ale anului de scaderea drastica a cererii de pe piata locala ca urmare a efectelor crizei economice. Astfel, compania a vandut cu 13% mai putine gaze in aceasta perioada comparativ cu primele noua luni din 2008, ceea ce a dus la o injumatatire a profitului operational, pana la 40 de milioane de lei.

"In T3/09 vanzarile consolidate de gaze naturale ale grupului au scazut cu 6% comparativ cu T3/08, in special din cauza declinului de 17% inregistrat de consumul total de gaze al Romaniei, determinat in principal de inchiderea activitatii unor producatori importanti de ingrasaminte chimice si de o scadere generalizata a productiei industriale", se arata in raportul companiei.

Pe de alta parte insa, comparativ cu al doilea trimestru din 2009, situatia din al treilea trimestru s-a imbunatatit.

"Comparativ cu T2/09, EBIT-ul (profitul inainte de plata dobanzilor si impozitelor - n.r.) inregistrat de segmentul de gaze si energie in T3/09 a fost mai mare, reflectand cresterea vanzarilor de gaze. Vanzarile de gaze naturale ale Petrom au crescut cu 17% comparativ cu T2/09, in timp ce consumul total estimat de gaze al Romaniei a crescut cu 14% in T3/09 fata de T2/09", mai spun reprezentantii Petrom.

Disponibilizarile au continuat

Petrom a continuat seria disponibilizarilor, in ultimele trei luni compania renuntand la 888 de salariati. In total, de la inceputul anului, Petrom a disponibilizat peste 5.000 de angajati, avand acum 28.215 de salariati.

Totodata, compania in investit in primele noua luni ale anului 2,7 mld. lei, cu 42% mai putin comparativ cu perioada similara din 2008.

"Am revizuit continuu investitiile Petrom planificate pentru acest an, in vederea reducerii lor la un nivel adecvat posibilitatilor financiare actuale si mediului economic problematic", se mai precizeaza in raportul Petrom.

Titlurile Petrom urcau spre sfarsitul sedintei de ieri cu 2,4%, pana la un pret de 0,256 lei/actiune, nivel la care capitalizarea companiei este de 3,45 mld. euro.