Ovidiu Tender dupa doua achizitii in constructii: In calitate de sofer si om de afaceri sper sa demareze proiectele de infrastructura

Autor: Catalin Lupoaie 10.11.2009

Omul de afaceri Ovidiu Tender, care controleaza grupul Tender, cu afaceri anuale de 250 de milioane de dolari, a realizat in ultimele doua luni doua tranzactii pe piata constructiilor de drumuri, dupa ce a preluat 51% din actiunile companiilor Eurostrade si Eurobeton din judetul Giurgiu.



Urmatorul pas pentru Tender va fi formarea unui holding in constructii similar Grupului Energetic Tender, prin care va ataca licitatiile pentru lucrari de infrastructura.

"Acesta este obiectivul principal, mai ales ca avem experienta foarte fericita a Grupului Energetic Tender, unde am integrat intr-un singur holding companii cu activitati complementare si astfel am readus la profitabilitate companii cu o situatie financiara precara. La fel ne dorim sa actionam si in cazul companiilor de constructii SIRD, Eurostrade, Eurobeton, ICSH, Talc Dolomita, mai ales ca majoritatea sunt companii foarte sanatoase. Suntem inca in faza de proiect, dar se munceste din greu", a declarat pentru ZF Tender.

Companiile cu activitati in constructii care vor forma Grupul de Constructii Tender au realizat anul trecut o cifra de afaceri totala de circa 203 mil. lei (55 mil. euro).

Omul de afaceri se pregateste pentru inceperea marilor investitii in infrastructura si spera ca statul sa aiba mai multa initiativa in derularea proiectelor majore.

"De la an la an sper, in calitate de sofer si om de afaceri, sa demareze marile sau micile proiecte de infrastructura, dar, dupa cum constatati si dumneavoastra, lucrarile intarzie. Pana acum un an si mai bine, existau ceva bani la buget, dar birocratia impotmolea licitatiile. In prezent, nu mai exista nici bani, asa ca speram cu totii sa existe mai multa initiativa. De fel sunt un optimist, asa ca nu imi pierd speranta", afirma Tender.

Ministerul Transporturilor a avut anul acesta un buget de doar 1,4% din Produsul Intern Brut (PIB) pentru lucrarile de infrastructura, insuficient pentru a reduce declinul pietei constructiilor.

Negocieri rapide

Negocierile pentru achizitionarea a 51% din Eurostrade si Eurobeton, cu afaceri totale de 48 mil. lei (13 mil. euro), cu omul de afaceri Florian Parvu, proprietarul companiilor, au inceput in urma cu cinci-sase saptamani, iar tranzactia a inclus si un schimb de actiuni.

Din acest motiv, Tender nu a dorit sa faca publice datele financiare ale achizitiei, dar a precizat ca momentan nu mai ia in calcul alte achizitii pe piata constructiilor.

"Ambele companii au un potential de crestere imens, iar prin structura si posibilitatile pe care Tender SA le pune la dispozitie - cariere de piatra, gips, balastiere - nu ar trebui sa existe decat un drum ascendent. Sigur ca intotdeauna pot aparea surprize, dar nu cred ca va fi cazul aici", sustine Tender.

Intentia de a achizitiona o companie specializata in constructia de drumuri, care sa acopere Capitala si regiunea Munteniei, exista de mai multi ani, avand in vedere ca in aceasta zona este cel mai mare potential pentru dezvoltarea infrastructurii.

Tender vrea sa transforme viitorul Grup de Constructii Tender intr-un jucator national in urmatorii doi-trei ani pe segmentul infrastructurii si a constructiilor civile si industriale.

Pana acum Grupul Tender era activ pe piata constructiilor doar prin compania SIRD din Timisoara si producatorii de materiale de constructii Talc Dolomita Hunedoara si Intreprinderea de Constructii Siderurgice Hunedoara (ICSH).

"Pana acum am fost activi in special in zona Banatului si in Ardeal, dar riscam sa ne plafonam din toate punctele de vedere. In domeniul constructiilor - am aici in vedere infrastructura rutiera, cea feroviara, constructiile civile si industriale, furnizarea de materii prime pentru constructii - ne propunem sa devenim un jucator national. Acesta a fost si motivul principal care ne-a determinat sa achizitionam cele doua companii mentionate anterior", afirma Tender.

Una din firme in insolventa

Grupul Tender mai este activ pe piata constructiilor si prin firma Esparom, infiintata in 2002, cu afaceri de 7 mil. euro, insa aceasta a intrat in insolventa in luna august si va intra intr-un proces de reorganizare.

"Nu am reusit sa gasesc managerii adecvati, capabili sa puna compania pe picioare. Esparom are o dotare tehnica foarte buna (statii de betoane, flota auto, utilaje etc.) si va fi integrata in grupul de constructii", sustine proprietarul grupului Tender. Esparom este specializata in constructii civile si industriale si era prezenta si pe piata din Spania cu un proiect in Barcelona, insa compania a acumulat anul trecut datorii de aproape 36 mil. lei (10 mil. euro) si odata cu scaderea investitiilor imobiliare, problemele s-au accentuat.

Holdingul Tender SA are circa 16.000 de angajati si reuneste firme precum cea de prospectare geologica Prospectiuni Bucuresti, producatorul de generatoare de aburi Vulcan Bucuresti, compania aeronautica Jetran Air sau compania sarba de medicamente FAM Farm.