Hotelierii din Cluj sunt pesimisti si se asteapta ca gradul de ocupare sa scada si anul viitor

Autor: Laurentiu Cotu 11.11.2009

Hotelurile clujene au inregistrat in primele noua luni scaderi de aproximativ 40% ale numarului de clienti, semn ca trendul descendent inregistrat in ultimele luni continua.

Potrivit hotelierilor locali, criza in acest domeniu de activitate este doar la inceput, scaderile urmand sa continue si in primul trimestru al anului viitor, cand gradul de ocupare al hotelurilor locale ar putea ajunge la 10%-15%.

La Cluj peste 90% din numarul turistilor este reprezentat de clientii de business, iar cererea pe segmentul de evenimente s-a injumatatit fata de anul trecut. Conform estimarilor, criza financiara va aduce pana la finele anului o scadere a valorii pietei hoteliere locale de 15%-20%, pana la aproximativ 25 mil. euro. Anul trecut hotelierii clujeni au derulat afaceri pe o piata estimata la 30 mil. euro.

"In primele noua luni s-a mentinut trendul descrescator inregistrat inca din anul 2008. Piata hoteliera clujeana trece printr-o perioada dificila si credem ca aceasta situatie va continua si in urmatoarea perioada", a declarat Anca Popovici, sales&marketing manager Opera Plaza.

Opera Plaza, singurul hotel de cinci stele din Cluj-Napoca aflat in proprietatea fratilor Buzoianu, a inregistrat in primele noua luni un grad mediu de ocupare de aproximativ 66%, in scadere cu 12% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Tot in aceasta perioada cifra de afaceri Opera Plaza a scazut cu 10% fata de intervalul ianuarie-septembrie din 2008.

Reprezentantii hotelului din Cluj estimeaza pentru acest an o cifra de afaceri de 2,7 mil. euro, in scadere cu 10% fata de anul trecut.

Compania Transilvania Development (TD), controlata de omul de afaceri clujean Sorin Dan, firma care administreaza hotelurile de patru si respectiv trei stele City Plaza si City Central din Cluj-Napoca, a inregistrat in primele noua luni o cifra de afaceri de aproximativ 1,5 mil. euro, in scadere cu peste 10% fata de perioada similara a anului trecut.

In primele noua luni din 2008 City Hotels a realizat vanzari totale de peste 1,6 mil. euro. Gradul mediu de ocupare al celor doua hoteluri clujene in perioada ianuarie-septembrie din acest an a fost de 58%, in scadere cu 11% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

"Toate segmentele din piata hoteliera locala au fost in scadere in primele noua luni ale anului. Minusurile acumulate in lunile anterioare nu au putut fi compensate de rezultatele bune obtinute pe finalul primului semestru", a declarat Cosmin Sindean, manager City Hotels.

Transilvania Development estimeaza ca va realiza in acest an o cifra de afaceri de aproximativ 2 mil. euro, in scadere cu 13% fata de anul 2008, cand vanzarile City Hotels au fost de aproximativ 2,3 mil. euro. Conducerea companiei prognozeaza pentru acest an un grad mediu de ocupare al celor doua hoteluri de circa 60%, in scadere cu pana la 14% fata de anul trecut. In 2008 gradul mediu de ocupare al celor doua hoteluri a fost de 74%.

"Cresterea cursului a reprezentat un avantaj doar pentru acele hoteluri care au stabilite tarifele de referinta in moneda europeana. Scaderea se va manifesta cu siguranta si anul viitor atat in ceea ce priveste evolutia gradului de ocupare, cat si a veniturilor", a spus Cosmin Sindean.

Hotelul Onix din Cluj-Napoca, aflat in proprietatea omului de afaceri Augustin Baciu, a inregistrat in primele noua luni un grad mediu de ocupare de 55%, in scadere cu 40% fata de aceeasi perioada din anul trecut. In intervalul ianuarie-septembrie 2008, hotelul de patru stele din Cluj a avut un grad mediu de ocupare de 95%. Conducerea companiei AB Onix Hotel, administratorul hotelului Onix, estimeaza pentru acest an un grad mediu de ocupare al hotelului de 45%-50%. AB Onix Hotel a realizat anul trecut o cifra de afaceri de aproximativ 1,6 mil. euro.

"Cea mai grea perioada pentru hotelieri va fi primul trimestru al anului 2010, fiindca recesiunea economica in domeniul hotelier este abia la inceput. In conditiile de fata, credem ca vom realiza in primele doua-trei luni din anul viitor un grad mediu de ocupare de 10%-15%. Speram ca incepand din toamna anului viitor sa apara primele semnale de revenire a pietei", a declarat Augustin Baciu, proprietarul companiei AB Onix Hotel.

Clientii hotelului Onix provin in special din segmentul de business.

Conducerea AB Onix Hotel a anuntat ca intentioneaza in momentul in care piata se va stabiliza sa investeasca in transformarea actualului hotel Onix intr-un hotel de cinci stele.