REPORTAJ/ Nouă ne e dor de poezie (II). Azi şi mâine, la Iaşi e Petrecere mare

Autor: Stan Constantin 11.11.2009

Aula Bibliotecii Centrale Universitare din Iaşi a fost plină anul trecut, la prima ediţie a Festivalului "Petrecere cu poezie, prieteni şi... trufe de ciocolată". Sunt convins că şi anul acesta sala va fi ocupată până la ultimul loc de degustătorii de poezie adevărată.



Si asta pentru că există, probabil, un al şaselea simţ al publicului, simţ care il face să intuiască un fapt de valoare autentică: să facă să dispară o carte bună din librării, să umple o sală de cinematograf ori una de teatru, să vină in număr mare la un vernisaj inainte chiar să se pronunţe specialiştii. La coagularea unei opinii contribuie mulţi factori: credibilitatea numelor participanţilor, girul moral dat de organizatori, locul de desfăşurare, antecedentele.
Turnirul poetic de la Iaşi va aduce in competiţie zece poeţi de o valoare indiscutabilă şi cu notorietate chiar şi pentru un public mai larg: Ioana Crăciunescu, Mariana Codruţ, Liviu Antonesei, Caius Dobrescu, Ovidiu Genaru, Florin Iaru, Adrian Popescu, Pavel Şuşară, Lucian Vasiliu, Paul Vinicius.
E incântător faptul că poeţii au marşat la acest concept original de festival care presupune o competiţie. Au intrat in acest joc al intrecerii convinşi fiind că ideea in sine are ceva ludic şi că miza nu este premiul/clasamentul, ci insăşi prezenţa lor pe scena Festivalului, cu beneficiu pentru statutul lor poetic şi pentru poezie in general.
Aflându-mă in apropierea organizării "Petrecerii..." şi anul trecut, ştiu, din interior, ca să spun aşa, că au fost mici reticenţe printre poeţi. Se poate juriza poezia, poţi desemna un câştigător, unul singur, dintre atâtea valori? au fost intrebările care s-au pus cel mai des. Nu vreau să aduc argumentul că in alte părţi există festivaluri bazate pe acest joc al competiţiei, cu un public care, imediat după fiecare recital, votează spre a-şi susţine preferatul, ci să invoc ceea ce s-a petrecut la prima ediţie: intr-o mare măsură simpatia publicului a coincis cu alegerea juriului. Ion Mureşan nu a fost desemnat cel mai bun dintre participanţii din 2008, ci a fost ales ca fiind in cea mai frumoasă stare de graţie in zilele Festivalului. Spiritul de la care s-a plecat in organizarea şi care a urmat in desfăşurarea turnirului este meritul, fără indoială, al lui Emil Stratan, director şi finanţator al "Petrecerii...":
"M-am angajat pe acest drum din dragoste şi cu dragoste pentru poezie. Am avut norocul să intâlnesc oameni care m-au ajutat. E adevărat, mult mai puţini ca anul trecut. Dar trecutul şi viitorul nu sunt niciodată la fel. Eu am rămas printre săracii vechi şi nu intre bogaţii noi, fapt ce mă face să simt mult mai puţin criza. Ceea ce fac este fără mânie şi cu multă iubire. Dacă pe unii poezia ii anchilozează, pe mine mă dezanchilozează. Cât despre risc, mi-l asum, aşa cum de fapt mi-am asumat intregul proiect. Fără negură, cu seninătate, cu frământări, cu dezamăgiri, dar cu perseverenţă, poţi face lucruri frumoase."
"Petrecerea..." se va desfăşura pe parcursul a două zile:
13 noiembrie: "Nouă ne e dor de Mihai Eminescu"
- prezentarea participanţilor şi a juriului;
- lansarea primei reviste-obiect din România - Academia de Poezie;
- recital-concurs de poezie;
- documentar despre Mihai Eminescu;
- trufe... surpriză.
14 noiembrie 2009: "Nouă ne e dor de Cezar Ivănescu"
- recital al studenţilor UNATC din poezia lui Cezar Ivănescu;
- decernarea Premiilor celei de-a doua ediţii a Festivalului;
- Sufleurul fricii de Matei Vişniec, in interpretarea Ioanei Crăciunescu;
- intermezzo muzical - jazz cu Mircea Tiberian;
- lansarea cărţii Festivalului, A doua petrecere cu poezie, prieteni şi ... trufe de ciocolată;
- trufe... surpriză.
CONSTANTIN STAN (n. 28 iulie 1951) este licentiat al Facultatii de Filologie (1974) a Universitatii Bucuresti. Laureat al Academiei Române (2004) pentru romanul "Gerda". Cartile de proza i-au fost premiate de ASPRO, Asociatia Scriitorilor din Bucuresti, Festivalul "Poesis" Satu Mare, revista "Luceafarul". Premiul APLER pentru jurnalism cultural.
Este prezent de la primul numar, saptamânal, cu rubrica "Reportaj", in "Ziarul de Duminica".

Este presedintele sectiei Proza a Asociatiei Scriitorilor din Bucuresti.