EVENIMENT EDITORIAL/ Istoria, asa cum n-ati mai vazut-o

Autor: Stelian Turlea 11.11.2009
Editura RAO a lansat pe piata un album cum n-a mai aparut la noi: "Istoria. Ghid vizual complet, din zorii civilizatiei pana in prezent". Este vorba de o traducere care sta sub semnul vorbelor lui George Santayana: "Cei care nu isi amintesc trecutul sunt condamnati sa-l repete."
Albumul a aparut in 2007 la Londra, la Dorling Kindersley, sub coordonarea lui Adam Hart-Davis, care a condus o mare echipa de profesori universitari, cercetatori, specialisti intr-un domeniu sau altul al istoriei. Traducerea in romana se datoreaza Lianei Stan si lui Carmen Dinu.
Fireste, prima intrebare indreptatita ar fi: prin ce se distinge aceasta carte dintre miile, zecile de mii care au fost publicate in toata lumea, inclusiv la noi, pe teme mai mult sau mai putin apropiate? Adam Hart-Davis se straduieste sa explice: "Istoria pe care am invatat-o la scoala era formata din liste aparent interminabile, cuprinzand date si nume de regi si regine. De aceea am urat-o si n-am vazut niciodata legaturile dintre diferitele aspecte ale acestei discipline. (...) Absolut fascinanta si extrem de bogata in informatii, Istoria de fata este o carte de referinta care scoate la iveala cauzele razboaielor si ale revolutiilor si dezvaluie radacinile adanci ale civilizatiei. Aduce istoria la viata, prezentand tablouri istorice ample, dorind sa starneasca interesul si entuziasmul cititorului, concentrandu-se asupra personalitatilor, a evenimentelor si ideilor cele mai interesante, mai captivante si mai dinamice ale trecutului."
Albumul de peste 600 de pagini format mare este plin de fotografii, harti si desene sugestive si spectaculoase - de altfel asa se explica si titlul, inconografia predominand. Majoritatea subiectelor, oricat de vaste, sunt prezentate in capitole de sine statatoare. Exista capitole dedicate unor evenimente care s-au dovedit a fi puncte de cotitura in istorie (cum ar fi cutremurul din Lisabona, 1755, sau asasinarea arhiducelui Franz Ferdinand, care a declansat primul Razboi Mondial). Sunt prezentate biografiile unora dintre cele mai influente personalitati istorice. Nu lipsesc informatiile despre descoperirile stiintifice de seama, despre inventii, inovatii si teorii cruciale, care au marcat istoria omenirii. Sunt explicate sistemele religioase care au dat putere imperiilor, sunt trecute in revista momentele de cotitura, infatisate intr-o abordare noua. Cronologiile introductive furnizeaza o privire de ansamblu asupra fiecarei epoci. Pe langa evenimentele care au marcat lumea, albumul se concentreaza si asupra ideilor care au modelat-o, explorand concepte precum democratia, evolutia, globalizarea. Astfel, cum spune editura, "«Istoria» este ghidul vizual complet al evenimentelor, oamenilor si ideilor care ne-au facut ceea ce suntem."
In partea finala a albumului exista imense liste (zeci de pagini) cu istoriile nationale, o sectiune care urmareste istoriile individuale ale celor 193 de tari ale lumii, de la cea mai veche republica, pana la cel mai nou membru al Natiunilor Unite, si ne arata modul in care s-au format statele moderne din cenusa imperiilor si in urma razboaielor mondiale.
Am cautat, fireste, si referirile la Romania (vezi si ultima dintre imagini). Nu lipsesc, sunt rezonabile comparativ cu ale vecinilor si cu rolul nostru in istoria mondiala, dar multe sunt fie trunchiate, fie usor eronate: sunt amintite stapanirea romana (o corectura: Dacia exista inaintea cuceririi romane!) si cucerirea Transilvaniei de Ungaria, dar apoi informatiile sar la secolul al XIX-lea (nu exista Mihai Viteazul, nici Stefan cel Mare - care, in schimb, este trecut la Republica Moldova!); desi este mentionata domnia regelui Ferdinand I, la 1927 se vorbeste despre moartea lui Ferdinand II; din perioada comunista este semnalat, intre altele, faptul ca in 1953 liderii comunitatii evreesti sunt urmariti in justitie pentru sionism, dar nu se spune nimic despre distrugerea partidelor istorice si de sutele de mii de deportati, ucisi si inchisi pentru ca s-au impotrivit regimului comunist sau au fost pur si simplu socotiti periculosi de noile autoritati. Dar cam la fel sunt tratate toate statele din Europa de Est (inclusiv Ungaria), fiind amintite doar prin evenimentele din secolul 20: cele doua razboaie mondiale, instaurarea si caderea comunismului.
O Istorie care se adreseaza cu prioritate celor care vor sa-si imbogateasca bagajul de cultura generala. Nu trebuie pierdut din vedere faptul ca albumul apare in seria "Ghid vizual complet", dedicata prezentarii, intr-o maniera atractiva, a elementelor care ne definesc existenta, de la Univers, la planeta pe care traim si la vietuitoarele din jurul nostru (serie in care au mai aparut "Universul", "Animale", "Terra").

STELIAN TURLEA (n. 1946) a urmat studii de filologie (1968) si filosofie (1976), la Bucuresti, a fost aproape trei decenii redactor de politica externa la revista "Lumea", a condus, dupa 1989, revistele "Lumea", "Zig-Zag", apoi ziarul "Meridian", dupa care a lucrat in televiziune, ca sef al departamentului de stiri al Antenei 1. Din 1996 lucreaza la PRO TV, din 2000 este si editor senior al Ziarului de Duminica. Este autorul a zece carti de publicistica, zece romane, opt carti pentru copii si doua traduceri. A ingrijit trei albume. A primit Premiul Uniunii Scriitorilor pentru literatura pentru copii (2003), Premiul Asociatiei Editorilor din Romania (AER) pentru literatura pentru copii (2005), Premiul Special al Uniunii Scriitorilor (2006), Premiul Asociatiei Scriitorilor din Bucuresti (2007). A fost nominalizat la Premiul Uniunii Scriitorilor pentru literatura pentru copii in 2000 si Premiul AER pentru roman in 2003.